Elektronik oy ve uygulamaları
Electronic voting and its applications
- Tez No: 221942
- Danışmanlar: PROF.DR. İLHAMİ YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Elektronik oy, elektronik seçim protokolleri, açık anahtar kriptolojisi, kriptolojik homomorfizm, sıfır bilgi ile ispat, Paillier kripto sistemi, Electronic voting, voting protocols, public key cryptology, homomorphic encryption, zero knowledge proof, Paillier cryptosystem
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Elektronik seçim sistemleri, kâgıt oy pusulası ile oy kullanımını elektronik araçlar ile gerçeklestirmeyi amaçlar. Bu amacın çıkıs noktası; seçimin etkin ve güvenilir bir sekilde yapılmasını saglamak ve insan faktörünün meydana getirebilecegi hata ve sahtekârlıkların önüne geçmektir. Kullanım sekillerine göre farklı elektronik seçim türleri mevcuttur. Bu çalısma; Internet gibi açık ve güvensiz kanallar üzerinde elektronik seçim protokollerinin nasıl çalıstıgını incelemekte, farklı oy kullanım modelleri üzerinde durmaktadır. Bu modellerin genis çaplı bir seçim sistemi için uygulanabilir olup olmadıkları ve daha önceki kullanım sekilleri anlatılmaktadır. Bu modellerden biri olan kriptolojik homomorfizm ile etkin ve güvenilir bir seçim sisteminin nasıl tasarlanabilecegi ve önceki çalısmaların neler oldugu incelenmektedir. Çalısmanın sonunda; Pailler sisteminin homomorfik özelligi üzerine kurulu yeni bir seçim sistemi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Electronic voting systems aim to change paper voting procedures with electronic ones. Main reason for developing such systems is to build a secure and efficient voting system while avoiding human defects. Election systems vary due to their voting procedures. In this paper; different kinds of voting models is examined. It is also studied how voting protocols run on unsecure channels and these are analysed whether they can be used to build an efficient and secure voting system. At the end of this thesis; a new voting system based on Paillier homomorphism is proposed.