Kullanım-vakaları ile aspect yönelimli yazılım geliştirme
Aspect oriented software development with use-cases
  1. Tez No: 221946
  2. Yazar: CEMAL KEREM ERSOY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL KÖYMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Aspect, kullanım-vakası, modülerlik, ister, Aspect, use-case, modularity, requirement
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Kullanım-vakaları ile Aspect Yönelimli Yazılım Gelistirme isimli bu çalısma Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans tezi olarak Maltepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde hazırlanmıstır. Yazılım sistemlerinde amaç isterlerin karsılanmasıdır. ?deal olan her bir isterin ayrı bir modülde karsılanması ve diğerlerinden bağımsız olarak gelistirilmesidir. ?sterler, sistemde gerçeklestirildikleri takdirde ?ilgi? adını alırlar. Bazı ilgilerin gerçeklestirimi için tek bir modül yeterli olsa da, genellikle birden çok modülü etkilerler. Bu ilgiler ?çapraz-kesen ilgiler? olarak adlandırılır. Etkili bir ilgi ayrımı için isterlerin belirlenmesinden baslayarak her asamada ilgilerin ayrı tutulması gerekmektedir. Gerçeklestirimde ayırım Aspect Yönelimli Programlama ile sağlanabilse de, aspectlerin tasarım modelinde belirlenip, temsil edilebilmeleri için yeni bir gösterim elemanına ihtiyacımız vardır. Kullanım-vakaları sadece isterleri belirleme yöntemi değildir. Bütün yazılım yasam çevrimini yönlendiren bir yazılım mühendisliği yöntemidir. Geleneksel diller ilgi ayırımına destek vermediklerinden, kullanım-vakası tekniğinde de ilgilerle ilgili yeterli destek yoktur. ?lgilerin ayrı tutulabilmesi için her bir tasarıma özgü olan parçaların diğerlerinden ayrı tutulması gerekmektedir. Bunun için ?kullanım-vakası kesitlerini? kullanırız. Esnek bir mimari, performans ve güvenlik gibi sistemin genelini etkileyen ilgileri karsılamalı ve her bir parçasının hangi ister ya da kullanım-vakasına karsılık geldiği anlasılabilmelidir. Bu kullanım-vakası kesitleri tarafından yönlendirilen aspectler ile sağlanabilir. Bu çalısma 2007 yılında hazırlanmıs olup, 61 sayfadan olusmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research titled Aspect-Oriented Programming with Use-cases was completed as a graduate thesis for Computer Engineering at Science Institute of Maltepe University. Software systems are built to meet the requirements. Ideally each requirement should be implemented in a separate module and developed independently. When a requirement is implemented in a software system, it usually effects more than one module. These are called ?crosscutting concerns?. For an effective concern separation, separation should be preserved throughout the whole software life cycle. Although separation can be accomplished with aspectoriented programming in the coding phase, we need a new display element in the design phase to represent aspects. Use-cases direct the whole software life cycle. However they do not have enough support for aspect-orientation as conventional languages do not support concern separation. To keep concerns separate, parts specific to each concern must be kept separate. We use ?use-case slices? for this purpose. Resilient architectures must meet general purpose concerns like performance and security while each part can be mapped to its requirement or use-case. This is accomplished with use-case oriented aspects. This research was written in 2007 and contains 61 pages.