Sakarya'nın Taraklı ilçesinde bulunan tarihi evlerin tespiti ve ilçenin sosyo-kültürel yapısındaki değişimin incelenmesi
Investigation of Tarakli districts historical houses and the socio-cultural effect of changes in Sakarya
- Tez No: 221947
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KAYA DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Taraklı, Taraklı Evleri, Geleneksel Türk Evi, Sosyo-Kültürel Yapı, Tarakli, Houses of Tarakli, Traditional Turkish house, socio-cultural structure
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Sakarya ilinin en güney ucunda yer alan Taraklı, Osmanlı Dönemi evleri ve tarihi yapılarıyla ünlü bir ilçedir. XVII. yüzyıl ile XIX. yüzyıl arasında bölgenin en büyük ticaret merkezi olan kent, ?stanbul-Ankara yol güzergâhı değisince ekonomik bir çöküs yasamıstır. Bu durum Taraklı'dan dısarı, tek taraflı göçe sebep olmustur. Taraklı'da öncelikle kentsel mimarisinin özünü teskil eden ekonomik etkinliğin (ipek böcekçiliği) kaybolmasının yanı sıra, büyük aile yapısından çekirdek aile yapısına geçilmesi sonucunda büyük evlere olan talep ortadan kalkmıstır. Her seyden önce ülke genelindeki modernlesmeye bağlı yeni yasama tercihleri ve kültür normu değismeleri sonucunda, konutlarının önemli bir bölümünün özellikle ipek böcekçiliğine ayrılan kat ve birimlerin terk edildiği bir yerlesmeye dönüsmüstür. Çalısmada bahsedilen konu kapsamında, Taraklı'nın genel bir tanımı, seçilen evlerin projeleri, sokak görünüsleri, cephe özelliklerinin incelenmesi ve ilçede sosyokültürel değisimin mimariye etkisi arastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
Tarakli, the district located in the southern end of Sakarya province, is famous for its wooden houses from the Ottoman era and its historical monuments. The district, which was the greatest trading centre between the XVII. and XIX. centuries, has fallen into an economical collapse as the route of the Istanbul-Ankara road was changed. This gave rise to a significant emigration. The demand for great houses has been dwindled on account of transferring from the large families into the nuclear family and the collapse of the main economical activity (sericulture) which formed the urban architecture. Above all, as a result of changes in living styles and cultural norms, most parts of the houses ? particularly the spaces assigned for sericulture ? have been abandoned. In this context, not only the general perspectives of Tarakli, but also the projects, characteristics, appearances of the houses and the socio-cultural effect of changes on architecture have been researched.