Türk inşaat sektörü için avrupa birliği üye ülkeleri ile koordineli çalışacak bir araştırma merkezinin yapılandırılması
Foundation of a research center to work in colloboration with european union member countries for the turkish construction industry
  1. Tez No: 221959
  2. Yazar: G. MELİSA YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELÇİN TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Architecture, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arastırma Merkezleri, Bilgi Transferi, Sürdürülebilir Gelisme, Avrupa Birligi, Research Centers, Knowledge Transfer, Sustainable Development, EuropeanUnion
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
nsaat sektöründe rol alanların sayıca çok fazla olması, her birinin farklı enformasyonufarklı zamanlarda üretmesi, her bir rol alanın üretilen bu verilere istedikleri zaman veistedikleri düzeyde ulasamamaları enformasyon ve bilgi teknolojilerinin giderek önemkazandıgı günümüzde yasanan en önemli problemlerden biri haline gelmistir. Dünyada,insaat sektörüne bu alanlarda hizmet veren arastırma enstitüleri mevcuttur. Buarastırma enstitüleri, konu ile ilgili tüm bilgi, kaynak, arastırma, yazılım, kodlar,standartlar, teknik spesifikasyonlar, yayınlar vb. gibi unsurların kolaylıkla bir arayagetirilebilecegi ortamları yaratma ve bu sayede sürdürülebilir gelismeyi yakalamaimkanını vermeyi amaç edinmislerdir.Dünyada ve AB ülkelerinde incelenen arastırma enstitüleri, oldukça gelismis olmalarınaragmen, büyük ölçüde ülkeler bazında hizmet vermekte, ülkelerin özel ihtiyaçlarınayogunlasmakta ve bu enstitüler arasında somut bir dil birligi bulunmamaktadır. Ülkelerbazındaki enstitüler, uzmanlastıkları konu alanları, verdikleri hizmet ve olanaklaraçısından birbirlerinden farklı ve kopukturlar.Özellikle AB uyum sürecinin yasandıgı günümüzde insaat sektöründe sürdürülebilirgelismenin saglanabilmesi amacı ile tüm AB üye ülkeleri arasında koordineli çalısacak,ortak bir dil birligi olusturacak, her türlü veriyi tek bir kaynakta toplayacak, etkin bir sekilde sınıflandıracak, isleyerek bilgiye dönüstürecek, bu bilgiyi yönetecek, teknolojikgelisim ve bilgi transferini kolaylastıracak, yeni is alanı/ imkanları yaratacak ve küreselölçekte hizmet verecek bir arastırma merkezine ihtiyaç duyulmaktadır. Önerilenprojede, insaat sektörü için böyle bir arastırma merkezinin yapılandırılması ile gerekliolan organizasyon modeli tanımlanacaktır.
Özet (Çeviri)
There are many research centers which serve construction industry in the means ofresearch, quality assessment and knowledge transfer so as to provide sustainabledevelopment on the national scale. However, the centers which serve both in theEuropean Union countries and in the global scale, mostly concentrated on nationalpurposes and what is more, there is no tangible collaboration between these centers.On the other hand, Turkey seems to be relatively weak when compared to the countrieson the global scale by the means of building research. There are separate studies onresearch, quality assessment and knowledge transfer in Turkey; however these threesubjects are not studied in a single center. This situation is a barrier on providingsustainable construction and technological developments in Turkey on the EuropeanUnion membership process.By taking this into consideration, forming a research center which is Turkey based, butworks in colloboration with European Union countries, is proposed in this study. Thisorganization should coordinate all the research, quality and knowledge transfer studiesin one center, and also should help provide sustainable development in TurkishConstruction Industry.