Planda düzensiz çok katlı bir betonarme yapının eşdeğer deprem yükü yöntemi ve mod birleştirme yöntemine göre tasarımı
Design of a irregular reinforced concrete tall story building according to both equivalent earthquake load method and mod superposition method
  1. Tez No: 221960
  2. Yazar: TURGAY AKÇA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY AKSU ÖZKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düzensiz yapılar, Esdeger deprem yükü yöntemi, Mod birlestirme yöntemi, Burulma düzensizligi, Irregular structures, Equivalent eartquake load method, Mod superpositon method, Torsional irregularity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Bu çalısmada, planda düzensiz çok katlı bir betonarme yapı hem esdeger deprem yükü yöntemi hemde mod birlestirme yöntemine göre SAP2000 hesap programıyla tasarımı yapılıp çözülmüstür. Esdeger deprem yükü yönteminden ve mod birlestirme yönteminden bulunan sonuçlar birbirleriyle karsılastırılmıstır. Yönetmelikte verilen burulma düzensizligi, komsu katlar arası rijitlik düzensizligi, göreli kat ötelemeleri ve ikinci mertebe etkilerinin kontrolleri her iki hesap yöntemine göre yapılıp sonuçlar birbirleriyle karsılastırılmıstır. Ele aldıgımız yapı düzensiz bir yapı oldugu için iki hesap yönteminden bulunan sonuçlar, özellikle burulma düzensizligi, birbirlerinden farklı çıkmıstır. Yapı düzensizlikler açısından kontrol edildikten sonra yönetmelikte verilen kurallara uymak sartıyla esdeger deprem yükü yöntemine göre betonarme hesabı yapılmıstır. Sonuçlara bakıldıgı zaman düzensiz bir yapı yapmanın sonucunda, yapının tasıyıcı sistemleri gereginden fazla büyük boyutlarda çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, in plan an irregular multi-storied concrete structure is analyzed by SAP2000 programme; by using either equivalent earthquake load method and mod superposition method. The results obtained by equivalent earthquake load method and mod superposition method are compained with each other. The controls of torsional irregularity, stiffness irregularity between adjancent floors, relative floor translation and the effects of second step is done and compained; by using equivalent earthquake load method and mod superposition method. The structure that we study on it is an irregular structure, so the results obtained by equivalent earthquake load method and mod superposition method, especially the torsional irregularity, are different from each other. After the structure is controlled by irregularities, the reinforced concrete calculation is done by using equivalent earthquake load method. When we look in the results, building in irregular structure, dimensions of load-bearing system of structure become too large.