Assessing green design approach to develop a conceptual model for landscape planning in university campuses
Üniversite kampüslerinde peyzaj planlaması için kavramsal bir modelin oluşturulmasında yeşil tasarım yaklaşımının değerlendirilmesi
- Tez No: 221958
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AZİME TEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Çevre Mühendisliği, Şehircilik ve Bölge Planlama, Landscape Architecture, Environmental Engineering, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kampüs Planlaması, Kampüs Peyzajı, Yeil Tasarım, Enerji Koruma, Su Yönetimi, Atık Yönetimi, Sürdürülebilir Gelime, ÇevreBilinci, Çevre Gönüllülüü, Denetim, Campus Planning, Campus Landscape, Green Design, EnergyConservation, Water Management, Waste Management, SustainableDevelopment, Environmental Awareness, Environmental Stewardship, Monitoring
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Üniversiteler toplumların sosyal ve çevresel sorunlarına çözümlerinaratırılmasında ve gelitirilmesinde öncü bir role sahip oldukları gibi, kendialanlarında da sürdürülebilirlii salayabilmek için topluma bir modelolutururlar. Bu amaca yönelik olarak, kampüslerde öretici alanlaroluturabilir, çevre bilincinin ve sürdürülebilirliin gelimesine daha etkin katkısalanabilir. Bu çalıma sürdürülebilir, çevre dostu peyzajların nasıltasarlanabilecei ve yeil tasarımın üniversite kampüslerinde uygulanıınıincelemektedir. Çalıma kapsamında enerji koruma, atık yönetimi, su yönetimi,sürdürülebilir peyzaj materyali kullanımı, ulaım, doal hayatı koruma, peyzajbakımı, öretici bahçeler, çevre gönüllülüü ve denetim/izleme konuları yeiltasarım kriterleri olarak incelenmitir. Dünyadaki çou üniversite kampüsüneuygulanabilir nitelikte sürdürülebilir peyzaj planlaması için kampüs peyzajıplanlama metodu ve yeil tasarım ilkeleri oluturularak bir kavramsal modelgelitirilmitir. Bu balamda, iki üniversite kampüsü yeil tasarımçalımalarının varlıına balı olarak irdelenmitir. Ayrıca, Türkiye'deki birüniversite kampüsünde yeil tasarım uygulamaları için öneriler gelitirilmitir.Bu çalımanın en önemli katkısı üniversite kampüs peyzaj alanlarındasürdürülebilir gelime için yeil tasarım uygulamalarında yararlanılanaraçların ve yöntemlerin anlaılmasını salamaktır.
Özet (Çeviri)
Universities have pioneer role in teaching and researching solutions to society?ssocial and environmental concerns as well as serving as models in order toachieve sustainability in their communities. They can form educational areas,and promote environmental awareness and sustainability in their campuses.This study explores how to design sustainable, environmentally friendlylandscapes and implement green design approach in university campuses.Energy conservation, waste management, water management, pestmanagement, sustainable landscape material, transportation, wildlife habitatpreservation and landscape maintenance, educational gardens, environmentalstewardship and monitoring subjects are examined as green design criteria inthe study. These criteria for campus landscapes have been determined by acomprehensive research using variety of resources. A conceptual model hasbeen developed by introducing a campus planning method and green designguidelines for sustainable landscape planning applicable to most universitycampuses across the world. Therefore, two university campuses have beenstudied in detail in relation to the existence of green design initiatives in theircampuses. In addition, recommendations for implementing green design incampus landscapes have been developed for a university campus in Turkey. Themajor contribution of this study is to improve the understanding of the toolsand methodology that can be used in green design applications for sustainableuniversity campus landscapes.