İstanbul Büyükşehir Belediyesinde büroda çalışan inşaat mühendisleri ve mimarların motivasyonu üzerine bir uygulama
An application about motivation of civil engineers and archtects working in the office of İstanbul Metropolitan Municipality
- Tez No: 221970
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UĞUR MÜNGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Motivasyon teknikleri, İnşaat endüstrisi, Motivation, Technics of motivation, Constraction industry
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışma kapsamında ilk olarak, çeşitli açılardan, motivasyon tanımlanmıştır ve motivasyonu anlamamıza yardımcı olacak bazı terimler irdelenmiştir. Daha sonraki bölümlerde ise, literatürde rastlanan motivasyon teorileri açıklanmaya çalışılmış, daha pratik olarak, işletmelerde uygulanabilecek etkili motivasyon tekniklerinden söz edilmiş, ergonomik açıdan motivasyonu etkileyebilecek konular kısaca ele alınmış, ve bu çalışma kapsamında yapılan anket, inşaat endüstrisine görev alan inşaat mühendisleri ve mimarlar üzerine uygulanacağından konuya inşaat endüstrisi bağlamında yaklaşılmıştır. Çalışmanın sonuç bölümünde ise, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan inşaat mühendisleri ve mimarlar üzerine yapılan anket çalışması incelenmiş, anket sonuçları ile ilgili ortaya çıkan grafikler değerlendirilmiştir. Yapılan anket sonuçları ile ilgili yorumlar yapılmış ve bu sonuçlar değerlendirilerek çalışanların motivasyonunu ve çalışılan kurumun verimini artırma yönünde alınması gerekli önlemler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, motivation is defined and terms about the concept of motivation are studied in different aspects. Theories of the motivation try to explain. Each theories about motivation explains different side of motivation concept. Moreover, motivation tactics which can be used in organizations are explained in practical way. Ergonomic factors which can effect motivation are explained briefly. Motivation has been examined specifically for the construction sector. At the end of the study, results of questionnaire applied to civil engineers and architects working in Istanbul Metropolitan Municipality have been explained in detail. Furthermore, according to evaluation of questionnaires, precautions should be taken for increasing of the motivation of workers and the productivity of the organization.