Farklı liderlik tarzlarının psikolojik sermaye açısından karşılaştırılması: İBB örneği
A comparison of different leadership styles in terms of psychological capital: Example of metropolitan municipality of istanbul
  1. Tez No: 698944
  2. Yazar: KENAN ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ HÖKELEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Tarzları, Psikolojik Sermaye, Leadership, Leadership Styles, Psychological Capital
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Örgütlerde insan faktörü önemli bir yer tutmaktadır. Örgütsel amaçların ve hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için örgüt çalışanlarının bu doğrultuda yönlendirilmeleri ve motive edilmeleri gerekmektedir. Örgütlerde bunu başarabilecek olanlar ise liderlerdir. Liderlik tarzları ile çalışanlar örgütsel amaç ve hedefleri gerçekleştirmek üzere harekete geçirilebilirler. Örgüt çalışanlarının sahip oldukları psikolojik sermayeleri de örgütteki liderlik tarzından etkilenebilmektedir. Örgütler, öz yeterlilikleri yüksek, daha iyimser, daha umutlu, daha dirençli, daha etkili gibi pozitif psikolojik düzeyleri yüksek çalışanlara sahip olurlarsa, zorluklarla baş edebilecek, dinamik rekabet ortamlarında ayakta kalabilecek ve rekabet üstünlüğü sağlayabileceklerdir. Çalışanların pozitif psikolojik durumlarının sağlaması ve geliştirmesinde de liderlik tarzlarının önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu araştırmada, ilk önce araştırmaya katılanların liderlik tarzlarıyla ve psikolojik sermaye düzeyleriyle ilgili bilgiler elde edilecek, sonrasında cinsiyet, medeni durum, çocuk durumu, yaş, eğitim durumu, meslek grubu, aylık gelir ve meslekteki çalışma süresi gibi kontrol değişkenleri bakımından istatistiki olarak anlamlı bir farklılık olup olmadığı tespit edilmeye çalışılacaktır. Bunlarla birlikte farklı liderlik tarzlarının psikolojik sermaye düzeyine etkisi araştırılacaktır. Araştırmanın örneklemini İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nde yönetici, büro personeli, saha personelleri, odacı, memur, sözleşmeli, işçi ve taşeron firma gibi farklı statülerde hizmet veren 203 çalışan oluşturmaktadır. Online olarak (Whatsapp, kurumsal ve kişisel e-posta hesapları) daha fazla paylaşımda bulunulmasına rağmen geri dönüşler az olduğundan; elden teslim yöntemiyle gönüllü olan çalışanlara ulaşılmıştır. Ayrıca bu çalışma, Covid-19 salgın dönemine denk geldiğinden İstanbul Büyük Şehir Belediyesi esnek ve dönüşümlü çalışma sitemine geçmiş, personel sayısı bürolarda Yüzde 70 'e yakın bir azalma olmuştur. Esnek çalışma sistemi dışında Kronik hastalar, Hamile kadınlar ve küçük çocuğu olan kadınlar idari izinli sayıldığı için bunlara ulaşılamamıştır. Sonuç olarak Literatürle uyumlu olan bu çalışmada elde edilen bulgulara göre; demokratik liderliğin, serbest bırakıcı liderliğin, dönüşümcü liderliğin ve etkileşimci liderliğin psikolojik sermayeyi pozitif yönde yordadığı, Otokratik liderliğin ise negatif yönde yordadığı saptanmıştır. Çalışanların psikolojik sermaye düzeylerinin, medeni durum, yaş, eğitim durumu ve meslek grubu gibi demografik özelliklere göre farklılık gösterdiği görülmüştür. Çalışanların liderlik tarzlarına dair algılarının da cinsiyet, medeni durum, çocuk sayısı ve meslek grubu gibi demografik özelliklerine göre farklılık gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The human factor has an important place in organizations. In order to achieve organizational goals and objectives, the employees of the organization should be guided and motivated in this direction. In organizations, it is the leaders who can achieve this. Employees with leadership styles can be mobilized to achieve organizational goals and objectives. The psychological capital of the employees of the organization can also be affected by the leadership style in the organization. Organizations will be able to cope with difficulties, survive in dynamic competitive environments and gain competitive advantage if they have employees with high positive psychological levels such as higher self-efficacy, more optimistic, more hopeful, more resilient, more effective. Leadership styles have an important place in providing and developing positive psychological conditions of employees. In this study, firstly, information about the leadership styles and psychological capital levels of the participants will be obtained, and then a statistically significant difference will be obtained in terms of control variables such as gender, marital status, child status, age, educational status, occupational group, monthly income and working time in the profession. It will be tried to be determined whether it is or not. In addition to these, the effect of different leadership styles on psychological capital level will be investigated. The sample of the study consisted of 203 employees working with different statuses in Istanbul Metropolitan Municipality, such as managers, office personnel, field personnel, chamberman, civil servant, contracted, worker and subcontractor company. Although more shares are shared online (Whatsapp, corporate and personal e-mail accounts), the feedbacks are low; Volunteer employees were reached by hand delivery method. Besides, since this study coincided with the Covid-19 epidemic period, the Istanbul Metropolitan Municipality switched to a flexible and rotational working system, and the number of personnel in offices decreased by almost 70 percent. Except for the flexible working system, chronic patients, pregnant women and those with young children are deemed to be on administrative leave, so these could not be reached. Findings of the current study showed that democratic leadership, liberating leadership, transformational leadership and interactionist leadership positively predicted psychological capital, whereas autocratic leadership predicted negatively. Another finding was that the psychological capital levels of the employees differed according to demographic characteristics such as marital status, age, education level and occupation group. Employees' perceptions of leadership styles also differed according to their demographic characteristics such as gender, marital status, number of children and occupation group.