Distribution, dynamics and activity of archaeal methanogenic population in a full-scale anaerobic contact reactor treating pulp and paper mill effluents
Kağıt endüstrisi atıksularını arıtan gerçek ölçekli tam karışımlı havasız temas reaktöründeki metan arkeleri populasyonunun dağılımı, dinamiği ve aktivitesi
- Tez No: 221973
- Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Florasanlı yerinde hibritlesme (FISH), Spesifik Metan Aktivite(SMA), Havasız Temas Reaktörü, Kagıt Endüstrisi, Metan Arkeleri, Fluorescence in situ Hybridization (FISH), Specific Methanogenic Activity(SMA), Anaerobic Contact Reactor, Pulp and Paper Mill, Methanogens
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalısmada kagıt endüstrisi atıksularını arıtan Modern Karton fabrikasında bulunangerçek ölçekli tam karısımlı bir havasız temas reaktörünün son bes aylık süreçiçerisindeki isletim performansları ile reaktörlerden bu süreç içerisinde alınan biyolojikçamur örneklerinin mikrobiyal komunite yapıları ve potansiyel metan üretim (PMÜ)hızları tartısılmıstır. Temmuz ayındaki normal isletme kosullarıyla Agustos ayındaki 15günlük bakım sonrası tesis tekrar isletmeye alındıgı durumdaki kosullar, etkin olantürlerin dagılımındaki degisiklikler, potansiyel aktivitelerindeki kayıplar ve bunakarsılık isletme kosulları göz önünde bulundurularak karsılastırılmıstır.Temmuz ve Agustos Spesifik Metan Aktivite (SMA) test sonuçları karsılastırıldıgındareaktörün 4.m, 8.m ve 12.m'lerindeki potansiyel metan üretim (PMÜ) hızlarındasırasıyla %62, %38 ve %22'lik kayıplar meydana geldigi görülmektedir. SMA testisonucunda bulunan PMÜ hızları reaktörün gerçek metan üretim (GMÜ) hızları ileoranlandıgında, Temmuz ve Agustos'ta GMÜ/PMÜ oranları yaklasık olarak sırasıyla0.2 ve 0.4 olarak bulunmustur.Florasanlı yerinde hibritlesme (FISH) sonuçları, SMA sonuçlarıyla uyumgöstermektedir. Asetoklastik metanojenlerin (Methanosaeta spp. ve Methanosarcinaspp.) toplam komünite içerisindeki rölatif miktarı Temmuz 2005'ten Agustos 2005'e%32 azalırken, aynı süreç içerisinde asetoklastik metan aktivitesi %44 azalmıstır. Buçalısmada SMA test düzenegi ile sadece asetoklastik metan aktivitesi ölçülmüs,hidrogenotrofik metan aktivitesi ölçülmemistir. Fakat asetoklastik metan aktivitesindeyasanan %44'lük düsüse pararel olarak hidrogenotrofik metanojenlerin toplamkomünite içerisindeki rölatif çoklugunda %67'lik bir düsüs gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
In the present study, a full-scale anaerobic contact reactor at wastewater treatmentplant of Modern Karton-pulp and paper mill effluents were investigated in terms ofperformance, acetoclastic methanogenic capacity and microbial community structure.Besides it, steady-state conditions and start up and operation conditions aftermaintenance of the system were compared.Specific methanogenic activity (SMA) test results revealed that 62%, 38% and 22%losses in the PMP rates were occurred in the anaerobic contact reactor sludge takenfrom 4, 8 and 12 meters height during the operation between July and August 2005.When the PMP rates were compared with actual methane production (AMP) ratesobtained from the anaerobic contact reactor, AMP/PMP ratios were evaluated to be in arange of 0.2-0.4 showing that the anaerobic sludge had been using only 20-40% of itspotential acetoclastic methanogenic capacity during their observed operation period.Fluorescence in situ hybridization (FISH) results seem to be compatible with SMA testresults. The relative amount of acetoclastic methanogens (Methanosaeta spp., andMethanosarcina spp.) has decreased in the ratio of 47 % from July 2005 to August 2005.At the same time acetoclastic methanogenic activity has decreased in the ratio of 44 %.In parallel with acetoclastic methanogenic activity loss, the relative amount ofhydrogenotrophic methanogens has decreased in the ratio of 67 %.