Sanal ortamda kültürel miras enformasyon sistemlerinin kurulması ve türkiye için durum analizi
Establishment of the online heritage information systems and status analysis for turkey
- Tez No: 221983
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLEN ÇAĞDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sanal ortam, Kültürel miras, Sayısallaştırma, Durum analizi, Online heritage, Digitization, Status analysis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, Sanal Ortamda Kültürel Miras Enformasyon Sistemleri'nin kurulumu, projenin hayata geçirilmesi için dikkat edilmesi gereken parametreler, dünyadaki uygulama örnekleri, materyallere göre kullanılabilecek sayısallaştırma teknikleri ve standartları, internet ortamındaki fikri mülkiyet haklarıyla ilgili yasal düzenlemeler ve bu düzenlemelerle ilgili ortaya çıkabilecek olan sorunlar incelenmiştir. Tüm bu incelemelerden sonra, böyle bir Sanal Ortamda Kültürel Miras Enformasyon Sistemi'nin Türkiye'de hayata geçirilmesi durumunda SWOT analizi yöntemi kullanılarak güçlü, zayıf yönleriyle konuyla ilgili fırsat ve tehditler belirlenmiş, PEST analiz yöntemiyle de projeye etkisi olabilecek politik, sosyokültürel, ekonomik ve teknolojik faktörler saptanmıştır. Sonuç olarak Türkiye'de Sanal Ortamda Kültürel Miras Enformasyon Sistemi'nin kurulumuyla ilgili olarak incelenen parametreler doğrultusunda bir model önerisi ve konunun durum analizi yapılmıştır. Bu tez Türkiye'nin konuyla ilgili olarak bulunduğu noktayı ve yapılması gereken çalışmaları belirtmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, establishment of the Online Heritage Information Systems were analyzed, parameters of the system, project phases, management strategies, digitization techniques and standards, legal concerns were studied. Also existing online projects which carried out by now were reviewed. After all these studies, in the case of such project application occurs in Turkey, strong and weak points, threats and opportunities were determined by SWOT analysis. By PEST analysis, main political, socio-cultural, economic and technological factors which can affect this project were stated. As a result, a model proposal and status analysis were completed to guide future projects regarding the establishment of the Online Heritage Information Systems in Turkey. Regarding the subject, this thesis states where we are and what we should do.