Oturum başlatma protokolü-sıp, ınternet protokolü üzerinden ses-voıp ve uygulamaları
Session initiation protocol-sip, voice over internet protocol-voip and applications
  1. Tez No: 221982
  2. Yazar: BENER ŞİŞKO
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SELÇUK PAKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: SIP, SIP bileşenleri, SIP ekleri, VoIP, VoIP uygulamaları, QoS, MOS, IP PBX, kodlayıcılar, VAD, CNG, VoIP ses kalitesi, NAT geçişi, SIP, SIP components, SIP extensions, VoIP, VoIP applications, QoS, MOS, IP PBX, codec, VAD, CNG, VoIP voice quality, NAT traversal
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Oturum Başlatma Protokolü ? SIP, Internet Protokolü Üzerinden Ses ? VoIP ve Uygulamaları konulu çalışmanın başlıca amacı günümüzün en popüler ve hızla gelişmekte olan konularından biri olarak VoIP'yi daha detaylı incelemek, ses ve diğer katma değerli hizmetlerin IP ağları üzerinden kullanımını, gerçek sistem bileşenleri ile yeterliliklerini araştırmak ve gelecekte ihtiyaç duyulacak gelişmelere kaynaklık veriler sağlamaktır. IP teknolojisi günümüzün en hızlı ilerleyen ve gelişen teknolojisidir. Diğer taraftan iletişim dünyasında en çok kullanılan araçlardan biri telefondur. Dolayısıyla IP üzerinden ses iletimi gündemde bulunan en önemli konulardan biri haline gelmiştir. VoIP için geliştirilen protokoller arasında en önemlisi ve geleceğin protokolü olarak nitelendirilen SIP protoklü, bileşenleri ve detaylı yapısı, çalışması ve tasarım ilkeleri ile birlikte ele alınmıştır. VoIP'nin yeni nesil kurumsal ağlarda, kamusal ağlarda ve global ağlarda uygulanabilirliği, faydaları ve ölçütleri ayrı ayrı anlatılmıştır. VoIP yapabilmek için IP telefonlar, IP PBX, IP ortam geçitleri gibi kullanıcı cihazları ve sağlanması gereken ölçütler anlatılmıştır. VoIP ve genel olarak ses-telefon uygulamalarında en önemli konulardan biri hizmet güvenilirliği ve kalitesidir. Analog ses işaretinden başlayarak, kodlama ve kodlayıcılar, paket yapıları ve paketleme süreçleri ile bu paketlerin iletimi anlatılmıştır. Hizmet kalitesi ? QoS ölçütleri ve MOS gibi ölçüm yöntemleri ile ses kalitesini arttıracak VAD, CNG gibi mekanizmalar örnekleriyle anlatılmıştır. Ayrıca uygulamada ciddi bir sorun olan NAT geçiş sorunlarına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main goal of SIP, VoIP and Applications subjected study is to examine VoIP, one of the most popular and emerging theme, voice and value added services provided through the IP networks, real systems components and their sufficiency and provide data for the future developments. Today the IP technology is one of the fastest growing and developing technology. While telephone is still mostly used communication tool, voice over IP is emerging as one of the most important issues. Among the other VoIP protocols developed, SIP protocol is the most important one and characterized as a protocol for the future. That?s why SIP is examined in details with it?s components, operation and basic design priciples. VoIP can be implemented with next generation enterprise networks, public networks and global networks. In this context VoIP is explained with it?s implementation scenarios, advantages and criterions. Beside the core network solutions there are user devices like IP phone, IP PBX, IP media gateways and relevant requirements explained. Reliability and service quality are other important issues of VoIP and voice networks in general. There is a whole process covered starting from analog signal through coding using codecs, packetization and packet structures and transport of the load. Also the methods like MOS for evaluatin of service quality ? QoS and mechanizms improving voice quality like VAD, CNG are covered with typical examples. NAT traversal as a serious issues in the practice is mentioned as well.