Güneş pillerinin yapı kabuk elemanları ile bütünleştirilmelerine yönelik bir araştırma
A study about the integration of photovoltaics with building envelope system elements
  1. Tez No: 221984
  2. Yazar: EKİN MORAL UĞUR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ASLIHAN TAVİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Mimarlık, Energy, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Günes pili, Yapı kabugu, alt bilesen, bütünlestirme, Photovoltaic, Building envelope, Elements, Integrated systems
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalısmada, günes pili sistemleri tanıtılmıs, günes pili panel tipleri, tasarım ve uygulama prensipleri detayları ile açıklanmıstır. Yapı kabuk elemanları sınıflandırılmıs ve tanımlanmıs, yerine getirmeleri beklenen performans kriterleri açıklanmıstır. Yapı kabuk elemanları ile yapılar üzerinde uygulanan günes pili sistemleri alt bilesenleri arasındaki benzerliklere ve iliskilere deginilmistir. Günes pili sistemlerinin mevcut ve yeni tasarlanmakta olan yapılar ile bütünlestirilme yöntemleri detaylar ve uygulanmıs örnekler yardımıyla açıklanmıstır. Yapı kabugunda kullanılabilecek günes pili panel tipleri sınıflandırılmıstır. Böylece, farklı günes pili panel tiplerinin kendi aralarında kullanım yaygınlıklarına yönelik çıkarımlar elde edilmistir. Türkiye kosullarında günes pillerinin yapı kabuk sisteminde uygulanamama nedenleri irdelenmis ve uygulanmalarını olanaklı kılacak öneriler gelistirilmeye çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, photovoltaics are presented over their various types of systems, their design and application principles in detail. Building envelope system elements are classified and defined, also their performance requirements are listed. Building envelope system elements and building integrated photovoltaic system elements are compared by their similarities and relativities. Integration methods of photovoltaics with both existing and new building envelope systems are explained by detailed drawings and examples from different parts of the world. Photovoltaic system types are classified according to the parts of building envelope systems they are integrated with. By this classification, application ratios of different building integrated photovoltaic systems gain more clearity. It is questioned why photovoltaic systems are not yet applicable in Turkey?s building market and some solutions are proposed in order to overcome this problem.