Datça bölgesindeki volkanik tüflerin yapı malzemesi olarak değerlendirilmesi
The evaluation of the volcanic tuffs in the area around Datça as building material
  1. Tez No: 222004
  2. Yazar: ESRA AKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. LEYLA TANAÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Puzolan, Puzolanik Aktivite, Dayanım, Pozzolana, Pozzolanic Activity, Strength
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Kontrolü ve Yapı Teknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Datça bölgesindeki volkanik tüflerin yapı malzemesi olarak degerlendirilebilmesi içinpuzolanik aktivite özelliginden yararlanarak elde edilen ürünlerin mekanik, fiziksel veminerolojik özelliklerinin arastırılması ve incelenmesi amaçlanmıstır. .T.Ü MimarlıkFakültesi Yapı Malzemesi Laboratuarında TS 25 (Tras)'e göre puzolanik aktivite deneyive kimyasal analizler yapılmıstır. Ön deneyler sonucunda puzolanik özellige sahipoldugu anlasılan Datça bölgesinde aktoprak olarak adlandırılan zemin malzemesinin,puzolanik aktivitesinin gelistirilmesi amacıyla deney programı dogrultusunda kürkosulları (sıcaklık, süre, nem), madde miktarı ve su oranları degistirilerek aralarındakifarklar sayısal veriler ve grafiklerle tesbit edilerek ve en uygun üretim kosulusaptanmıstır.Yapılan analizler sonucunda, farklı karısım oranlarında hazırlanan kireç-Datça topragıve sudan olusan karısım numunelerin, zamanla (7., 28. ve 90. gün) ve etüv sıcaklıgınınartmasıyla (55ºC, 70 ºC ve 90 ºC) gerek fiziksel gerekse mekanik dayanımda artıskaydedilmistir. Deneysel çalısmaların sonucunda, Datça topragının; tarihi binalarınonarımında veya çevre yapıların yapımında kullanılmak üzere mukavemeti yüksek olankireç-puzolan harç, sıva malzemesi ve hafif yapı tuglası gibi yapı malzemesi olarakdegerlendirilebilecegi düsünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The objective is to research and examine the mechanical, physical and mineralogicalcharacteristics of the materials obtained by utilizing the pozzolanic activity of thevolcanic tufa in the vicinity of Datça in order to make use of it as a construction material.Pozzolanic activity test and chemical analysis were carried out according to TS 25 (Tras)in the Construction Materials Laboratory of İ.T.U. Faculty of Architecture. In order toenhance the pozzolanic activity of the soil material called“Aktoprak”(White-soil) inDatça which is found to have pozzolanic activity after preliminary tests, curingconditions (temperature, duration, moisture), material quantity and waterconcentrations were altered and the most appropriate production condition was foundby determining the differences in numerical data and graphs.As a result of the analysis, an increase was determined both in physical and mechanicalstrength in time (7th, 28th and 90th day) and with the increase in the stove temperature(55 oC, 70 oC and 90 oC) of the mixture samples, formed in different concentrations,consisting of lime-Datça soil and water. As a result of the experimental studies, it isthought that the soil of Datça can be utilized as construction materials such as limepozzolanamortar, plaster material and light building brick.