Proteaz enziminin fiziksel adsorpsiyon, kovalent ve iyonik bağlanma metotları ile immobilizasyonu
Immobilization of protease enzyme by physical adsorption, covalent and ionic binding methods
- Tez No: 222010
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YÜKSEL AVCIBAŞI GÜVENİLİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: mmobilizasyon, Proteaz, Fiziksel adsorpsiyon, Kovalent baglanma, yonik baglanma, Immobilization, Protease, Physical Adsorption, Covalent Binding, IonicBinding
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalısmada, endüstride genis uygulama alanı olan proteazın immobilizasyonuincelenmistir. Bu amaçla ticari proteaz enzimi fiziksel adsorpsiyon, kovalent ve iyonikbaglanma yöntemleri kullanılarak farklı tasıyıcılar üzerine immobilize edilmistir vekovalent baglanma metodu ile elde edilen immobilize enzimin karakterizasyonuyapılmıstır. Fiziksel adsorpsiyon metoduyla çitin ve tanin-çitosan üzerine immobilizeedilmis proteaz enziminin immobilizasyon verimleri sırasıyla, %44.2 ve %77.8 olarakbulunmustur. Proteaz enziminin çitin, çitosan ve vermikulit üzerine kovalent baglanmametoduyla immobilizasyonu sonucunda immobilizasyon verimlerisırasıyla, %84.3, %81.2 ve %54.8 olarak belirlenmistir. yonik baglanma yönteminde iseen yüksek immobilizasyon verimi Ecteola23 Cellulose anyon degistiricisi ile %26.5olarak tespit edilmistir. Çitin, çitosan ve vermikulit üzerine kovalent baglanmaylaimmobilize edilmis proteaz enzimi, serbest enzimin optimum sıcaklıgının ve optimumpH'ının artmasını saglamıstır. mmobilize enzimlerin sıcaklık ve pH kararlılıklarındaiyilesme tespit edilmis, raf ömrü ve tekrarlı kullanılabilme deneyleri sonucunda kararlıdavrandıkları belirlenmistir. Ayrıca immobilize enzimlerin tümünün ticari deterjanlarlauyumlu oldukları gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the immobilization of protease, used in multiple areas in industry, wasinvestigated. For this goal, commercial protease enzyme was immobilized on variouscarriers by the methods of physical adsorption, covalent and ionic binding and thecharacterization of the immobilized enzyme, which obtained by covalent binding, wasanalyzed. The immobilization yields of the proteases immobilized on chitin and tanninchitosanby physical adsorption method were 44.2% and 77.8%, respectively. Covalentbinding method by using chitin, chitosan and vermiculite resulted with theimmobilization yields of 84.3%, 81.2% and 54.8%, respectively. The highestimmobilization yield by using ionic binding method was achieved as 26.5% with theanion exchanger of Ecteola23 Cellulose. The covalently immobilized enzymes on chitin,chitosan and vermiculite increased the optimum temperature and optimum pH of thefree enzyme. By the immobilization of protease on chitin, chitosan and vermiculitetemperature stability and pH stability were improved. Covalently immobilized enzymesexhibited good storage stability and durability for repeated use. Furthermore, all theenzymes immobilized on chitin, chitosan and vermiculite exhibited good detergentstability with the commercial detergents.