İstanbul'da dışa kapalı konut sitelerinin tasarımında güvenlik konusunun irdelenmesi
The examine of security in the design process of housing estates in İstanbul
  1. Tez No: 222015
  2. Yazar: ESİN CANDAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLÇİN PULAT GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Dısa kapalı konut siteleri, Üst gelir grubu, Security, Gated Communities, High income
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalısmada, İstanbul'da 1980 sonrası gelisen ve üst gelir grubuna hitap eden dısa kapalı konut sitelerinin tasarımında güvenlik konusunun etkileri incelenmeye çalısılmıstır. Dısa kapalı konut siteleri ile ilgili konut, güvenlik ve dısa kapalı site kavramları irdelenmis, özellikler açıklanmaya çalısılmıstır. Bu kavramlar ısıgında dısa kapalı site projelerinin dünyadaki örnekleri incelenmistir. Güvenlik konusu dünyanın her yerinde temel nedenlerden biridir. Daha sonra İstanbul'da dısa kapalı sitelerin 1980 sonrasında gelisimi ve kent içindeki yerleri incelenmistir. Merkez ve çeperlerden seçilen örneklerin vaziyet ve kat planları incelenmis, özellikle konut iç ve dıs mekan organizasyonu ile site içi ve dısı fiziksel mekan iliskileri irdelenmistir. Güvenlik konusunun sadece kapalı site tasarımında degil, tüm konut alanları tasarımında önemli bir etken oldugu düsünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of security on the design of gated communities in stanbul which had developed after 1980 were examined. The concepts of security, house, gates and the properties of residential developments closed to outside and center were explained. Security and crime prevention through environmental design is an important subject in all of the world. The gated communities in stanbul are generally in the center or near the city and the develope process of them form 1980 to today had been explained. Also the relationships between environment and gated communities, house and outside of the house in the gated communities were shown by the plans. As a conclusion, security is an important subject which must be thought in the design process of residential areas and gated communities.