Faaliyet tabanlı maliyetlendirme ve bir devlet işletmesinde yapılan uygulama
Activity based costing and implementation in government agency
- Tez No: 222014
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT BASKAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Engineering Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Faaliyet Tabanlı Mâliyet, Birim Mâliyet, Activity Based Costing, Unit Cost
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Tez çalısmasının birinci bölümünde FTM kavramına gereksinim duyma süreci üzerinde durulmustur. kinci bölümde, mâliyet muhasebesi genel hatlarıyla anlatılmıs, üçüncü bölüm ise faaliyet tabanlı mâliyetlendirmeye ayrılmıstır. Faaliyet tabanlı mâliyetlendirmenin mantıgı, üstünlükleri, kısıtları anlatılarak, geleneksel mâliyetlendirme ile kıyaslanması yapılmıstır. Dördüncü ve son bölümde ise, TÜLOMSAS'ta yapılan FTM uygulaması anlatılmaktadır. Bu bölümde öncelikle TÜLOMSAS'taki mevcut maliyet hesaplama yapısı örnek ürünlerle birlikte sunulmus daha sonra da aynı ürünlerin maliyet hesaplaması Faaliyet tabanlı mâliyetlendirme ile hesaplanarak kıyaslama yapılmıstır. Sonuç bölümünde ise konunun genel bir degerlendirmesi yapılmıstır. Sonuç bölümündeki degerlendirmede gerek daha çok uygulama üzerinde durularak faaliyet tabanlı maliyetlendirmenin TÜLOMSAS'a uyan, orada uygulanabilen ve uygulanamayan yanlar belirtilmistir.
Özet (Çeviri)
In the first chapter of this thesis, the process of requirement of Activity Based Costing System deliberated. In the second chapter cost accounting is explained in general terms and third chapter is allocated to Activity Based Costing. The logic behind Activity Based Costing, gains, constraints had been explained and compared with traditional costing systems. And in the forth chapter the application of TÜLOMSAS is being presented. In TÜLOMSAS Application first of all, actual cost calculation of TÜLOMSAS is being presented. After that the calculation by activity based costing is presented and compared, in the conclusion part, the general evaluation of the issue had been performed.