Cumhuriyetin çağdaşlaşma düşüncesinin yaşama ve mekana yansımaları: Halkevi binaları örneği
Reflections of contemporary thought on life and space: Community centre example
  1. Tez No: 222019
  2. Yazar: AYŞE DURUKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TÜRKAN ULUSU URAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Mimarlık Hareketi, Halkevleri, Halkevi Binaları, Modern Architecture Movement, Community Centre, Community Centre Buildings
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu çalısmada, Türkiye'de 30'lu yıllarda ulus-devlet ideolojisi çerçevesinde gerçeklesen modernite projesinin, Türk mimarlıgına yansıyan örneklerinden ve en önemlilerinden biri olan Halkevi Binaları incelenmistir. Bu yolla dönemin mimarlık hareketini, iktidarpolitika ve ideoloji iliskileri içinde anlamaya çalısmak hedeflenir. Halkevleri, sosyal ve kültürel açıdan yeni Türk toplumunun olusturulmasında öncülük yapmıs kültürel bir kurum niteligindedir. Bu açıdan Türk toplumunun gündelik ve sosyal hayatında yasanan batılılasma ve modernlesme hareketlerinin, mimari alandaki mekansal karsılıgı olarak ortaya çıkan bu binaların incelenmesi sırasında, benzer islevi yüklenen binaların Türkiye'de oldugu gibi dünyada da bir ideolojiye paralel olarak veya ideolojiyi yerlestirmek üzere kuruldugu gözlenmistir. Aynı zamanda kamusal bir islev sergileyen bu kurumlar, Türkiye'de demokrasiye henüz geçilmedigi bir ortamda, halka ulasmanın ve kültürel düzeyinin yükseltilmesinin aracı olarak, dünyadaki diger benzerleriyle de iliski kurularak, (ulasabildigi kadarıyla toplanan örneklerle) tek tek ele alınarak degerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, one of the most important example, for reflection of Modernity Project to architecture which was realized by national-state ideology around 30?s in Turkey, named as ?Community Centre? has been explained. By this way, trying to understand the architecture period, between government/state politics and ideology relations is mostly targeted. Community Centres have been accepted as cultural centers and leading institutions, for the formation of a new Turkish society in social and cultural ways. By this sight, modern and western movements which have been lived in Turkish society?s daily and social life, have come to Community Centre as space in Architectural area. When examining these buildings, the same buildings around the world as in Turkey have been built to a parallel ideology or to settle an ideology. Anyway, these institutions show a social function, and as Turkey has not entered the democracy regime yet, these buildings have been the means for increasing the cultural level and to touch the public. They have been evaluated, comprising with other Community Centre buildings around the world (as we have reached the examples).