Ülkesel koşullara uygun sürdürülebilir yapım için stratejik yönetim modeli
A strategic management model for appropriate sustainable construction for national conditions
- Tez No: 222018
- Danışmanlar: PROF.DR. YILDIZ SEY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir kalkınma, Sürdürülebilir yapım, Sürdürülebilir yapım göstergeleri, Stratejik yönetim, Sustainable Development, Sustainable Construction, Sustainable Construction Indicators, Strategic Management
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 301
Özet
Farklı ülke kosullarına uygun sürdürülebilir yapım stratejilerinin belirlenmesinde kullanılabilecek yol gösterici bir model gelistirilmesi amacına yönelik; bu çalısmada öncelikle, literatürdeki bilgilerden faydalanarak, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınma kavramları ortaya konmustur. Daha sonra ise, insaat sektörü ve yeni bir kavram olarak sürdürülebilir yapım, literatür arastırması yöntemiyle incelenmistir. Bu noktada öncelikle, insaat sektörü ve çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri üzerinde durulmus ve sektörün sürdürülebilir kalkınma ile iliskisi ortaya konmustur. Sonrasında ise, sürdürülebilir yapım kavramı kapsamlı olarak analiz edilmistir. Ayrıca, sürdürülebilir yapım için sürdürülebilirlik göstergeleri ve stratejik yönetim kavramı da ayrıntılı olarak incelenmistir. Gerçeklestirilen bu kapsamlı literatür arastırmalarının sonuçları irdelenerek çesitli sentezlere ulasılmıstır. Son olarak ise ulasılan bu sentezlere dayanarak tezin amacı dogrultusunda, ülkesel kosullara uygun sürdürülebilir yapım için bir stratejik yönetim modeli ortaya konmustur.
Özet (Çeviri)
Having aimed at developing a strategic model paving way for sustainable construction strategies appropriate to different national conditions, the doctoral study presents, first of all, the concepts of sustainability and sustainable development with a literature review. Secondly, the construction sector and sustainable construction as a new concept have also been analyzed through literature review. In this part, the construction sector and its environmental, social and economic effects as well as its relation with the sustainable development have been described. Furthermore, the concept of sustainable construction has been analyzed in detail. Moreover, sustainable indicators for sustainable construction as well as the concept of strategic management have been broadly investigated. At the end of the detailed literature review, synthesis has been given. Finally, based on the synthesis and following the aim of the thesis, a strategic management model has been proposed to set up a sustainable construction appropriate to national conditions.