Bayan dış giyim üretiminde ürün maliyetini etkileyen faktörler
The factors that affect the production cost in women wear
- Tez No: 222035
- Danışmanlar: PROF.DR. FATMA KALAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Maliyet faktörleri, Fiyatlandırma, Zaman etüdü, Model, Metraj, Cost Factors, Pricing, Time Study, Model, The Length Of FabricUsed
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalısmada bayan dokuma hazır giyim üretiminde ürün maliyetini etkileyenfaktörler incelenmistir. Bluz, ceket, elbise, etek, pantolon model gruplarıylailgili maliyet çalısmaları yapılmıstır. Model yapısı, dikim süreleri, kumasmetrajları, aksesuar çesitleri, baskı, nakıs, yıkama özellikleri gibi faktörlerdikkate alınarak, ürün maliyetleri ile aralarındaki iliskiler incelenmistir. Aynımodelle ilgili birden fazla faktör degistirilerek, bunun sonucunda olusanmaliyetteki degisimler gözlenmistir. Ürün maliyetini en çok etkileyen faktörolan kumas maliyetinin üzerinde yogunlasarak, model özelliklerinin degisimi vekumas özelliklerinin farklı kullanılması yoluyla çesitli veriler elde edilmistir.Bununla beraber isçilik maliyetindeki degisimler de incelenmistir. Elde edilenveriler istatistiksel olarak degerlendirilerek sonuçlara ulasılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, the factors that affect the cost of production in the sector of readywomen wear were examined. The overall costing studies about the model groupsof blouse, jacket, dress, skirt and trousers were carried out. The variables likemodel structure, sewing duration, fabric use, accessories used, print,embroidery, washing characteristics were all carefully considered in relationwith the cost of production. Several of the factors were changed within the samemodel and the changes of production cost as a consequence of theesemodifications were recorded. Mainly intensifying our scope on the fabric cost,the variable that affects the cost of product most, and changing thecharacteristics of models and fabrics, we reached certain inferences. Thechanges in the labor cost were taken into account as well. The data acquiredwere evaluated through statistical calculations and final solutions wererecorded.