İstanbul Emniyet Sandığı binası restorasyon projesi
Restoration project of İstanbul Public Pawn
- Tez No: 222034
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DENİZ MAZLUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Emniyet Sandıgı, 1.Ulusal Mimarlık, Restorasyon, Rölöve, Public Pawn, First Turkish National Architecture Period, Restoration, Survey
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 315
Özet
Bu çalısmada, stanbul'da Eminönü ilçesine baglı Cagaloglu Semti'nde yer alanEmniyet Sandıgı Binası konu alınmıstır. Çalısmanın birinci bölümünde çalısmanınamacı ve çesitli asamalarında kullanılan yöntemler anlatılmıstır. kinci bölümdestanbul Emniyet Sandıgı Binası'nın bulundugu Cagaloglu Semti'nin ve baglı olduguEminönü lçesi'nin cografi konumu ve yüzyıllar içerisinde bölgenin tarihsel, sosyal veekonomik gelisimi ele alınmıstır. Üçüncü bölümde yapının çevresindeki önemli yapılarda ele alınarak konumu ve tarihçesi incelenmis ve yapının genel bir tanımı yapıldıktansonra tüm mekanları, cepheleri, yapı elemanları, mimari ögeleri ve yapıdaki bozulmalardetaylı bir sekilde anlatılmıstır. Çalısmanın dördüncü bölümünde yapının yapıldıgıdönem olan 20.yy basında stanbul mimarlıgının üslup ve yapım özellikleri incelenmistir.Besinci bölümde restitüsyon çalısması konu alınmıstır. Restitüsyon çalısmasında çagdaskamu yapıları incelenerek, restitüsyon sorunlarına cevap aranmıstır ve elde edilenbilgiler dogrultusunda plan, cephe ve vaziyet planı restitüsyon projeleri hazırlanmıstır.Restorasyon raporunu kapsayan altıncı bölümde yapının bugünkü islevine yöneliksorunlar tespit edilerek gerekli müdahale ve onarımlar belirlenmistir. Tüm bu kaynakarastırmaları, ölçümler ve çizimler sonucunda yapının rölöve, restitüsyon verestorasyon projeleri hazırlanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this thesis stanbul Public Pawn, located in Cagaloglu neighborhood of Eminönüdistrict in stanbul is studied. In the first section of the study, the aim and the methodsof the study have been described. In the second section, geographical location and alsohistorical, social, economical development of Cagaloglu neighborhood and Eminönüdistrict were examined. In the third section, the location and the history of the structurewas examined in detail. Also in this part of the thesis all spaces, elevations, detoriations,architectural and structurel elements were described. In the fourth part of the researchthe architectural art in the latest 19.th century and the early 20.th century wasinvestigated in order to understand the style of the building. Study on the restitution ofthe building was discussed in the fifth section. In this study the structures which wereconstructed in the same period were observed, for finding some similarities. The dataprovided by old maps and other documents served as evidences in the preparation of therestitution project. The restoration study was handled in the sixth part. Since no changeis considered for the function of the structure, it was aimed to answer the dailyfunctional problems and interventions for the restoration project. As a result of all theresearches, measurements and drawings the surveys, restitution and restoration projectswere prepared. In the final part of the study all the results were evaluated.