Analysis of methanogenic archael populations in anoxic sediments of the Marmara sea using fluorescent in situ hybridization
Marmara denizinin anoksik sedimentlerindeki metanojenik arkeal populasyonun floresanlı yerinde hibritleşmeyle analizi
- Tez No: 222050
- Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Çevre Mühendisliği, Biotechnology, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: FISH, Marmara Denizi, Moleküler Yöntemler, Arkeler, FISH, Marmara Sea, Molecular Methods, Archae
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalısmada, Marmara Denizi'ndeki farklı noktalardan alınan (Gemlik Körfeziİzmit Körfezi ve Küçükçekmece) anoksik sedimentlerde metanojenik arkealpopulasyonlar kültürden bagımsız moleküler metot, floresanli yerindehibritlesme (FISH), kullanılarak sayıldı ve tanımlandı. Ayrıca sedimentörneklerinin organik ve inorganik içerikleri arastırıldı ve sonuçlar sedimentörneklerinin arkeal topluluk yapısıyla tarıtısıldı.Gemlik Körfezi, Izmit Körfezi (Iz17), Izmit Körfezi (Iz25) ve Küçükçekmece'denalınan sedimentlerdeki DAPI ile boyanmıs toplam mikroorganizmaların sırasıyla67%±8%, 62%±5%, 77%±11% ve 80%±7%'i universal prob kullanılarak tespitedildi. FISH sonuçlarına göre Gemlik Körfezi, Izmit Körfezi (Iz17), IzmitKörfezi (Iz25) ve Küçükçekmece'den alınan sedimentlerdeki arkeal hücreleringöreceli bollugu sırasıyla 32%±4%, 23%±3%, 33%±2% ve 29%±7%'dir.Gemlik Körfezi, Izmit Körfezi (Iz17), Izmit Körfezi (Iz25) ve Küçükçekmece'denalınan anoksik sedimentlerdeki toplam metanojenlerin 19%, 21%, 23% ve 20%'si H2 kullanan metanojenlerdir buna karsi bunlarin 7%, 9%, 10% ve 11%' iasetoklastik metanojenlerdir. Bu sonuçlar Marmara Denizi'ndeki anoksiksedimentlerde aktif bir arkeal populasyonun oldugunu ve baskın olarakH2+CO2'ye bagımlı metanojenesisin önemli seviyelerde gerçeklestiginigöstermektir
Özet (Çeviri)
In this study, methanogenic archaeal populations in anoxic sediments fromdifferent regions of the Marmara Sea (Gemlik Bay, Izmit Bay andKucukcekmece) were identified and quantified using a cultivation independentmolecular method, Fluorescent in situ hybridization (FISH). Organic andinorganic content of the sediment samples were also investigated and the resultswere discussed along with the archaeal community structure of the sedimentsamples.67%±8%, 62%±5%, 77%±11% and 80%±7% of DAPI stained totalmicroorganisms in sediments from Gemlik Bay, Izmit Bay (Iz17), Izmit Bay(Iz25) and Kucukcekmece respectively were detected using universal probe inthis study. According to FISH results, relative abundances of archaeal cellswithin the sediments from Gemlik Bay, Izmit Bay (Iz17), Izmit Bay (Iz25) andKucukcekmece are 32%±4%, 23%±3%, 33%±2% and 29%±7% respectively.19%, 20%, 21% and 23% of the total methanogens in anoxic sediments fromGemlik Bay, Kucukcekmece, Izmit Bay (Iz17) and Izmit Bay (Iz25) are H2utilizing methanogens whereas 7%, 11%, 9% and 10% of them are acetoclasticmethanogens. . These results revealed that there are active archaeal populationswithin the the anoxic sediments from the Marmara Sea, and methanogenesisoccurs in the sediments at important levels , dominantly H2+CO2 dependent