Kara yolu gürültüsü ve gürültü perdelerinin ekonomik analizi
Highway noise and economic evaluation of noise barriers
  1. Tez No: 222051
  2. Yazar: METEHAN ÇALIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ZÜBEYDE ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü, Perde, Karayolu, Ekonomik Değerlendirme, Noise, Barrier, Highway, Economic Evaluation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalısmada, öncelikle tezin amacına yönelik temel bilgileri sağlamak amacıyla temel ses kavramları, sesin fiziksel özellikleri, ses düzeyi tanımları, sesin yayılması ve ses kaynak türleri hakkında bilgi verilmistir. Ayrıca, çesitli ulasım türlerinden kaynaklanan gürültü türleri belirtildikten sonra karayolu kaynaklı gürültü türleri ve bu tür bir gürültüyü olusturan faktörler incelenmistir. Gürültü bariyerlerinin akustik davranısı ve bu davranısı etkileyen faktörler incelenerek tez çalısmasının temeli olusturulmustur. Gürültü bariyerlerinin performansını etkileyen değiskenlerin etkileri sırasıyla arastırıldıktan sonra örnek bir çalısma ile Bayındırlık Bakanlığı'nca yayımlanan poz birim fiyatlarına göre gürültü bariyerlerinin insa maliyeti arastırması ve Hedonik fiyat tekniği ile ekonomik değerlendirmesi yapılmıstır. Elde edilen sonuçlara göre bariyer yüksekliği, trafik kompozisyonuna ve miktarına göre belirlenmelidir. Belirlenen bariyer olabildiğince gürültü kaynağına yakın yerlestirilmelidir. Bariyerde kullanılacak malzeme seçiminde ise bariyerin konumu, yolun trafik hacmi ve bariyerin insa edileceği alanın ekonomik değeri etkilidir. Sonuç olarak gürültü üzerinde yapılması gereken çalısmaların yolların planlanması asamasında göz önünde bulundurulması gerektiği ve mevcut yollarda yapılacak çalısmalarda ise gürültü bariyerinin akustik davranıslarının dikkate alınarak karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study first, it is given some information about sound terminology, physical properties of sound, sound level definitions, sound propagation and noise source types to supply a basis for this thesis. Moreover, after explaining the types of transportation noise sources on vehicles, highway noise and other main sources are explained in detail. The main subject of the thesis, noise barriers, is examined about their acoustic performance and factors that effect their performance. After a detail study about the performance factors was made, a cost analysis of a barrier according to pose numbers announced by Turkish Ministry of Public Works and an economic evaluation according to Hedonic price method was made. Results of the study show that, the height of the barrier must be decided according to composition and volume of the traffic. The barrier should be placed as possibly as near to the source of the noise. Material used in the barrier construction must be chosen according to location of the barrier, traffic volume of the road and the value of the site where the barrier located on. As a result, all study shows that highway noise must be taken into consideration during highway planning studies and to make a decision about noise barrier construction on existing highways, noise barrier acoustic behavior must be considered as well.