Factors affecting the selection of polyhydroxyalkanoate (PHA) storing microorganisms
Polihidroksialkanat (PHA) depolayan mikroorganizmaların seçimini etkileyen faktörler
- Tez No: 222049
- Danışmanlar: PROF.DR. RÜYA TAŞLI TORAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: PHA, biyoplastik üretimi, aktif çamur, PHA, Bioplastic production, activated sludge
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Plastiklerin. olusturdukları kirlilik, dogada ayrısmalarının çok uzun yıllar almasısebebiyle giderek büyüyen bir çevre sorunu haline gelmektedir. Polihidroksialkanat(PHA) olarak isimlendirilen polimerler ise dogada biyolojik olarak ayrısabilenmaddelerdir. Bu çalısmada Biyolojik Asırı Fosfor Giderme (BAFG) mekanizmasındanyararlanılarak bir biyoplastik olan PHA'nın aktif çamur sistemlerindemikroorganizmalar tarafından üretilmesi için laboratuvar ölçekli deneysel çalısmalargerçeklestirilmistir. Deneysel çalısmalarda Ardısık Kesikli Reaktör (AKR) sistemikullanılmıs, reaktörlerin farklı isletme kosulları altında çalıstırılmasıyla PHA depolayanbakterilerin seçimini etkileyen faktörler incelenmistir.AKR'ler anaerobik/aerobik sartlar altında isletilmis olup organik madde kaynagıolarak sentetik atıksu kullanılmustır. Deneysel sonuçlar incelendiginde sitemde fosfor vePHA biriktiren organizmaların (PAO) üremedigi gözlenmistir. Düsük sıcaklık kosulları,yetersiz havalanma, anaerobik/aerobik sartların tam olarak gereçeklesememesi, organikmaddenin anearobik fazda tüketilememesi sebebiyle aerobik bölgeye organik karbongirisi gibi faktörlerin varlıgı sistemde PHA depolayan bakteriler yerine çökelmeözelliklerinin bozulmasına ve çogu kez tüm çamurun yıkanarak sistemden kaçmasınaneden olan flament bakterilerin sistemde dominant hale gelmesi ile sonuçlanmıs ve PHAdepolayan bakterilerin üremesinin olumsuz etkilendigi gözlenmistir. Bununla birlikte,uygun sartlarda çalıstırılan setlerde bile anaerobic fosfor salımı ve takiben aerobikfosfor alımının olmaması ası çamurunda fosfor gideren bakteri bulunmadıgınıdüsündürmüstür. Bu yönde farklı ası çamurları ile degisik çalısmaların yapılmasıgerekliligi görülmüstür. . Bu çalısma, PHA depolayan bakterilerin üremesini olumsuzetkileyen sartların ortaya konması açısından daha sonra yapılacak çalısmalara bazteskil etmek üzere degerlendirilebilecek bir kaynak özelligi tasımaktadır.
Özet (Çeviri)
The pollution problems caused by plastics have become a growing environmental problemin the world, since their degradation takes very long time. Polyhydoxyalkanoates (PHAs)are the polymers which are biodegradable in the environment. In this study, lab scaleexperimental works have been conducted to produce PHAs biopolymers from activatedsludge systems by using Enhanced Biological Phosphorus Removal (EBPR) mechanism.Sequencing Bath Reactor Systems (SBR) were used in experimental studies and thefactors affecting the selection of PHA storing bacteria have been investigated underdifferent operational conditions.All SBR systems were operated under anaerobic/aerobic conditions and fed with syntheticwastewater. Experimental results indicated that growth of phosphorus and PHA storingorganisms (PAO) did not occur in the system. Because of the low temperatures, inefficientaeration, providing improper anaerobic/aerobic cycle conditions, excess carbon entranceto the aerobic zone due to incomplete carbon utilization in the anaerobic zone,filamentous bacteria growth was favored instead of PHA accumulating bacteria. As aresult of this settling properties were deteriorated and most of the time sludge was washedout from the system and PHA accumulating organism growth was adversely affected.However, even in the sets where the most of the conditions were favorable for the growthof the PAO bacteria (favorable temperature, appropriate aeration etc.), P release in theanaerobic conditions and the following aerobic phosphorus uptake were not observed inthe system indicating that the seed sludge did not contain PAOs. This result indicates theimportance of the seed sludge and further investigations with different seed sludge shouldbe performed. This study could be used as guidance for further researches since it showsthe results of conditions negatively affecting PHA accumulating bacteria growth.