Co(II), Ni(II), Cu(II) ve Zn(II) metallerinin N2O2 tipi schıff bazları ile oluşturdukları komplekslerin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of complexes produced from N2O2 type schiff bases with Co(II), Ni(II), Cu(II) and Zn(II) metals
  1. Tez No: 222109
  2. Yazar: EMİNE GÜLHAN BAKIRDERE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Schiff bazları, geçiş metalleri, N2O2 tipi kompleksler, Schiff bases, transition metal, N2O2 type complexes
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada, aromatik aldehitler olarak bilinen 3-metoksi-5-nitro salisilaldehit, 3-metoksi-5-bromosalisilaldehit, 3-bromo-5-klorosalisilaldehit, 2-hidroksinaftaldehit ve 3,5-di-klorosalisilaldehit'in parafenilendiamin ile reaksiyonundan beş yeni schiff bazı ligandı sentezlenmiştir. Bu ligandlar kullanılarak asetat yapısında bulunan Co+2, Ni+2, Cu+2 ve Zn+2 türlerinin etil alkolde reaksiyonu ile 20 farklı kompleks sentezlenmiştir. Sentez boyunca reaksiyonlar ince tabaka kromatografisi ve FTIR kullanılarak kontrol edilmiştir. Elde edilen Schiff bazları ve komplekslerin yapıları Elementel Analiz, FTIR, 1H-NMR, 13C-NMR, UV-VIS, Manyetik Süsseptibilite ve Termogravimetrik Analiz teknikleri kullanılarak aydınlatılmıştır. Metal/Ligand oranının tüm komplekslerde 1:2 olduğu ve tüm Schiff bazlarının imin yapısındaki azot ve karbonil grubundaki oksijen atomlarını kullanarak 2 dişli ligand olarak reaksiyon verdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, five new Schiff bases were synthesized by the reactions of 3-methoxy-5-nitrosalicylaldehyde, 3-methoxy-5-bromosalicylaldehyde, 3-bromo-5-chlorosalicylaldehyde and 3, 5-dichlorosalicylaldehyde known as aromatic aldehydes with paraphenilendiamine. Using these ligands, 20 different complexes of Co+2, Ni+2, Cu+2 and Zn+2 in acetate forms were synthesized in pure EtOH. Throughout the synthesis, reactions were checked out by Thin Layer Chromatography and FTIR. The structures of ligands and complexes obtained were identified using Elemental Analysis, FTIR, 1H-NMR, 13C-NMR, UV-VIS, Magnetic Susceptibility and Thermogravimetric Analysis as techniques. It was investigated that the ratios of Metal/Ligand in all complexes were 1:2 and all of the Schiff bases reacted as bidentate ligands using their imino nitrogen and carboxyl oxygen atoms.