P-metoksibenzoatların nikotinamid, izonikotinamid ve dietilnikotinamid komplekslerinin sentezi ve özellikleri
Synthesis and properties of nicotinamide, isonicontinamide and diethylnicotinamide complexes of p-methoxybenozates
  1. Tez No: 294900
  2. Yazar: ERDİNÇ TENLİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACALİ NECEFOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mn(II), Co(II), Ni(II), Cu(II), Zn(II) p- methoxybenzoic acid, nicotinamide (NA), isonicotinamide (INA) or diethylnicotinamide (DENA)
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada Mn(II), Co(II), Ni(II), Cu(II), Zn(II) metallerinin p-metoksibenzoik asit ile nikotinamid (NA), izonikotinamid (İNA) ve dietilnikotinamidli (DENA) ligandlardan oluşan 12 adet kompleks ilk defa sentezlenmiştir.[Co(C8H7O3)2(C6H6N2O)2(H2O)2].2H2O(I)[Ni(C8H7O3)2(C6H6N2O)2(H2O)2].2H2O(II)[Cu2(C8H7O3)4(C6H6N2O)2(H2O)2](III)[Zn(C8H7O3)2(C6H6N2O)2].H2O(IV)[Mn(C8H7O3)2(H2O)2]n(V)[Co(C8H7O3)2(C6H6N2O)(H2O)2](VI)[Cu2(C8H7O3)4(C6H6N2O)2].H2O(VII)[Zn(C8H7O3)2(C6H6N2O)2].H2O(VIII)[Co(C8H7O3)2(C10H14N2O)2(H2O)2](IX)[Ni(C8H7O3)2(C10H14N2O)2(H2O)2] (X)[Cu2(C8H7O3)4(C10H14N2O)2].3H2O(XI)[Zn(C8H7O3)2(C10H14N2O)2].H2O(XII)X ışını kırınımı yöntemiyle (X-Ray) 5 adet kompleksin (I, II, III, IV, VII) yapısı aydınlatılmıştır.Komplekslerin yapıları elementel analiz, IR spektroskopisi ve termik analiz verileriyle karakterize edilmiştir.p-Metoksibenzoik asit komplekslerinde; metal : p-metoksibenzoik asit, nikotinamid (NA), izonikotinamid (İNA) veya dietilnikotinamid (DENA) oranlarının 1 : 2 : 2 oldukları bulunmuştur.Bozunma mekanizması ve termal kararlılıkları incelenen komplekslerden final ürünü olarak MnO, MnO2, CoO, NiO, CuO, Cu2O, ZnO oluştuğu gözlenmiştir.ANAHTAR SÖZCÜKLER : Mn(II), Co(II), Ni(II), Cu(II), Zn(II)p-metoksibenzoik asit, nikotinamid, izonikotinamid, N,N'-dietilnikotinamid.
Özet (Çeviri)
In this study, the 12 complexes of Mn(II), Co(II), Ni(II), Cu(II), Zn(II) metals with p-methoxybenzoic acid and with consist nicotinamide (NA), isonicotinamide (INA), and diethylnicotinamide (DENA) ligands have been synthesized:[Co(C8H7O3)2(C6H6N2O)2(H2O)2].2H2O(I)[Ni(C8H7O3)2(C6H6N2O)2(H2O)2].2H2O(II)[Cu2(C8H7O3)4(C6H6N2O)2(H2O)2](III)[Zn(C8H7O3)2(C6H6N2O)2].H2O(IV)[Mn(C8H7O3)2(H2O)2]n(V)[Co(C8H7O3)2(C6H6N2O)(H2O)2](VI)[Cu2(C8H7O3)4(C6H6N2O)2].H2O(VII)[Zn(C8H7O3)2(C6H6N2O)2].H2O(VIII)[Co(C8H7O3)2(C10H14N2O)2(H2O)2](IX)[Ni(C8H7O3)2(C10H14N2O)2(H2O)2] (X)[Cu2(C8H7O3)4(C10H14N2O)2].3H2O(XI)[Zn(C8H7O3)2(C10H14N2O)2].H2O(XII)Crystal and molecular structures of five complexes (I, II, III, IV, VII) were determined by X-ray analysis. The complexes of structure were characterized by elementel analysis, IR spectroscopy and thermogravimetry measurements.In complexes of p-methoxybenzoic acid: rates of metals, p-methoxybenzoic acid, nicotinamide (NA), isonicotinamide (INA) or diethylnicotinamide (DENA) 1 : 2 : 2were to be found.The decomposition mechanism and thermal stability of the investigated comlexes are interpreted in terms of their structures the final products are found to be MnO, MnO2, CoO, NiO, CuO, Cu2O, ZnO.