P-metilbenzoik asidin metal komplekslerinin sentezi ve özellikleri
Synthesis and properties of metal complexes of p-methylbenzoic acid
- Tez No: 336960
 - Danışmanlar: PROF. DR. HACALİ NECEFOĞLU
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: Mn(II), Cd(II), Co(II), Ni(II), Cu(II), Zn(II) ve Pb(II) kompleksleri, p-metilbenzoik asit, nikotinamid, izonikotinamid, dietilnikotinamid, kristal yapı, Mn(II), Cd(II), Co(II), Ni(II), Cu(II), Zn(II) and Pb(II) complexes, p-methylbenzoic acid, nicotinamide, isonicotinamide, diethylnicotinamide, crystal structure
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kafkas Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 285
Özet
Bu çalışmada Mn(II), Cd(II), Co(II), Ni(II), Cu(II), Zn(II) ve Pb(II) metallerinin p-metilbenzoik asit (p-MBA) ve biyolojik öneme sahip nikotinamid (NA) ve türevleri (dietilnikotinamid (DENA) ve izonikotinamid (İNA)) ile 21 adet yeni kompleksleri sentezlendi:[Mn(C8H7O2)2(H2O)4](1)[Zn(C8H7O2)2(H2O)2](2)[Cd(C8H7O2)2(H2O)2](3)[Pb(C8H7O2)2(H2O)2](4)[Mn(C8H7O2)2(C6H6N2O)2(H2O)2](5)[Co(C8H7O2)2(C6H6N2O)2(H2O)2](6)[Ni(C8H7O2)2(C6H6N2O)2(H2O)2](7)[Cu(C8H7O2)2(C6H6N2O)2(H2O)].H2O(8)[Zn2(C8H7O2)4(H2O)2][Zn2(C8H7O2)4(C6H6N2O)].2H2O(9)[Cd(C8H7O2)2(C6H6N2O)2(H2O)2](10)[Pb(C8H7O2)2(C6H6N2O)2].H2O(11)[Mn2(C8H7O2)4(C10H14N2O)2(H2O)](12)[Co(C8H7O2)2(C10H14N2O)2(H2O)2](13)[Ni(C8H7O2)2(C10H14N2O)2(H2O)2](14)[Cu(C8H7O2)2(C10H14N2O)2(H2O)].H2O(15)[Zn2(C8H7O2)4(C10H14N2O)2](16)[Co(C8H7O2)2(C6H6N2O)2](17)[Ni(C8H7O2)2(C6H6N2O)2(H2O)2].H2O(18)[Cu(C8H7O2)2(C6H6N2O)2].2H2O(19)[Cu2(C8H7O2)4(C6H6N2O)2](20)[Cd(C8H7O2)2(C6H6N2O)2(H2O)]. H2O(21)Komplekslerin yapıları elementel analiz, kütle spektrometresi, 1H-NMR, 13C-NMR, IR, UV, termik analiz ve toz X-Ray spektroskopi verileri ile karakterize edilmiştir. 10 adet kompleksin yapısı tek kristal X-ışını difraksiyonu ile belirlenmiştir. Neticede 4 ve 19 nolu komplekslerin kare düzleme, 8, 15, 16 ve 20 nolu komplekslerin kare piramidal, 9 nolu kompleksin trigonal bipiramidal, diğer komplekslerin ise oktahedral geometriye sahip oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the 21 new complexes of Mn(II), Cd(II), Co(II), Ni(II), Cu(II), Zn(II) and Pb(II) with p-methylbenzoic acid (p-MBA), and with biologically active nicotinamide and derivatives of nicotinamide (diethylnicotinamide (DENA) and isonicotinamide (INA)) have been synthesized:[Mn(C8H7O2)2(H2O)4](1)[Zn(C8H7O2)2(H2O)2](2)[Cd(C8H7O2)2(H2O)2](3)[Pb(C8H7O2)2(H2O)2](4)[Mn(C8H7O2)2(C6H6N2O)2(H2O)2](5)[Co(C8H7O2)2(C6H6N2O)2(H2O)2](6)[Ni(C8H7O2)2(C6H6N2O)2(H2O)2](7)[Cu(C8H7O2)2(C6H6N2O)2(H2O)].H2O(8)[Zn2(C8H7O2)4(H2O)2][Zn2(C8H7O2)4(C6H6N2O)].2H2O(9)[Cd(C8H7O2)2(C6H6N2O)2(H2O)2](10)[Pb(C8H7O2)2(C6H6N2O)2].H2O(11)[Mn2(C8H7O2)4(C10H14N2O)2(H2O)](12)[Co(C8H7O2)2(C10H14N2O)2(H2O)2](13)[Ni(C8H7O2)2(C10H14N2O)2(H2O)2](14)[Cu(C8H7O2)2(C10H14N2O)2(H2O)].H2O(15)[Zn2(C8H7O2)4(C10H14N2O)2](16)[Co(C8H7O2)2(C6H6N2O)2](17)[Ni(C8H7O2)2(C6H6N2O)2(H2O)2].H2O(18)[Cu(C8H7O2)2(C6H6N2O)2].2H2O(19)[Cu2(C8H7O2)4(C6H6N2O)2](20)[Cd(C8H7O2)2(C6H6N2O)2(H2O)]. H2O(21)The complexes were characterized by elementel analysis, mass spectrometry, 1H-NMR, 13C-NMR, thermic analysis, powder X-Ray difraction, IR and UV-vis techniques. Crystal and molecular structures of ten complexes were determined by X-ray analysis. Concequently, it has been determined that complexes 8, 15, 16 ve 20 have square-pyramidal, 4 ve 19 square-planar, 9 have trigonal bipyramidal, and the others complexes have octahedral geometries.