Tarihi tuğlalar ile örülen duvarların güçlendirilmesi
Retrofitting of masonry walls built using historical bricks
- Tez No: 222144
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALPER İLKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tarihi Tuğla, Yığma Duvar, Güçlendirme, Cam Lifli Polimer Kompozit, Historical Brick, Masonry Wall, Retrofitting, Glass Fiber Polymer
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalısmada Osmanlı Mimarisinde sıraev konut tipinin ilk örneği olan Akaretler Sıraev Grubu tasıyıcı duvarlarından alınan tuğlalar ile örülen duvar numunelerinin güçlendirme öncesi ve sonrasında davranısı incelenmistir. Bu amaçla yaklasık boyutları 400x400x260 mm3 olan 12 adet duvar numunesi üretilmistir. Üretilen duvar numunelerinin; 2 adedi herhangi bir güçlendirme islemine tabi tutulmadan referans davranısı belirlemek üzere, 2 adedi tamir harcı ile 8 adedi de cam lifli polimer kompozitler ile güçlendirilerek monoton artan veya tekrarlı yükler altında diyagonal çekme deneyi ile denenmistir. Deneysel çalısma sonucunda; LP kompozitler güçlendirme uygulaması ile numunelerin dayanımlarında belirgin bir artıs gözlenmis, ankraj uygulamasının da numunelerin göçme biçimindeki iyilesme ile dayanım ve sekildeğistirme yeteneklerinde ki artısta önemli rol oynadığı görülmüstür. Tekrarlı yükler altında denenen numunelerin davranısı ile monotonik yükler altında denenen numunelerin davranısı arasında belirgin bir fark görülmemistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the behavior of the retrofitted walls, which were constructed using historical bricks of the Akaretler Row Houses, the first example of row houses in the Ottoman period, is investigated. For this purpose, 12 masonry wall specimens, with similar mechanical characteristics of the masonry walls of Akaretler Row Houses, were constructed and then retrofitted. Two of the specimens were retrofitted with a plaster made of repair mortar, eight of the specimens were retrofitted with glass fiber polymers over the plaster of repair mortar and two specimens were tested as reference without any retrofit. Masonry wall specimens were tested under monotonic increasing or cyclic loading in diagonal tension test. At the end of the tests, it was concluded that the strength of the historical masonry walls can be increased significantly using FRP sheets over a high quality plaster, provided that adequate anchorage of FRP sheets to the masonry walls are maintained. Being relatively less pronounced even the plaster itself contributed to the strength of the wall specimens.