Petkim Petrokimya Aliağa Tesisi'nin elektrik sisteminin yük akışı ve kısa devre hesapları
Load flow & short-circuit analysis of electric power system of Petkim Aliağa Petrochemical Plant
- Tez No: 222143
- Danışmanlar: PROF.DR. AYDOĞAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yük Akısı, Kısa Devre, IEC 90606, PETKM, Load Flow, Short-Ciruit, IEC 60909, PETKM
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalısmada, PETKM Petrokimya Aliaga Tesisinin elektrik sisteminin yük akısı ve kısa devre hesapları Dig-Silent 11.1.86 sürümü kullanılarak yapılmıstır. Yapılan analiz sonuçlarına ve yorumlarına geçilmeden önce, PETKM Petrokimya tesisini olusturan üniteleri ve ürün akısının tanıtımı ile buhar ve elektrik sisteminin açıklamaları yapılmıstır. Analizler için kullanılacak olan Dig-Silent programının yapısına, yapılacak olan yük akısı ve kısa devre analizlerinin yöntemlerine ve Dig-Silent programının sundugu hesap özelliklerine deginilmistir. PETKM elektrik sisteminin modelleme çalısmaları anlatılmıs, daha sonra olusturulan modelin dogrulanması amacıyla iki farklı yük durumu için yük akısları yapılmıs, sistemden alınan veriler ve yük akısı sonuçları kıyaslanmıstır. Yeterli dogruluga erisildigi kanıtlandıktan sonra, PETKM ilgililerinden alınan bilgiler ısıgında, dört farklı çalısma durumu için yük akısları ve kısa devre hesapları yapılmıstır. Son bölümde önceden belirlenmis iletim hattı ve transformatör kapasiteleri, bara gerilimleri, bara dayanımları ve röle ayarları konularında yorumlar yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
This study presents load flow and short circuit analysis conducted by 11.1.86 version of Dig-Silent program of the power system of PETKM Aliaga Petrochemical Plant. First, the units of PETKM Petrochemical Plant and the product flow were introduced together with the explanations of the steam and power systems. Later, the structure of Dig-Silent software, theoretical basis of load flow calculations and short circuit calculations and Dig-Silent preferences were explained. The model of the electric power system of the plant was constructed according to the data obtained from the plant. This model was later verified by comparing the simulation results with the actual measurements for two different loading levels. Following some slight revisions with respect to the comparisons and the information from the relevant personnel of PETKM, load flow and short circuit calculations were conducted for four different basic configurations. Finally, the results of simulations were analysed from the point of voltage profiles, active power loading levels, system losses, short circuit current withstand capabilities and relay performances. Several suggestions were also proposed for an improved operation of the system.