Yeni ürün geliştirme süreci ve Türkiye toz tatlı pazarında uygulama
New product development process and its implementation in Turkey powder dessert market
  1. Tez No: 222145
  2. Yazar: BAHADIR ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RAZİYE SELİM, DOÇ.DR. ŞEBNEM BURNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni ürün, Satınalma kararı, Ev kullanım testi, New Product, Buying decision, Home use test
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Yeni Ürün gelistirme, firmaların gerek yerel gerekse de global pazarlarda rekabet üstünlügü saglayabilmek için tercih edebilecegi stratejilerden biri olmadan öte, günümüzde bir zorunluluk halini almıstır. Yeni bir ürünün basarılı olabilmesi için ürünün tüketiciler için fayda saglamasının yanında, dogru pazarlama stratejilerinin belirlenmesi gerekmektedir. Tüketici beklentilerinin bu stratejileri olusturmada en önemli etkenlerden biri oldugu düsünüldügünde, pazara sunulacak ürün için tüketicilerin satınalma kararlarına etki eden faktörlerin belirlenmesi oldukça önem kazanmaktadır. Bu çalısmada, öncelikle yeni ürün kavramı ve yeni ürün gelistirme süreci teorik olarak anlatılmıstır. Tezin saha çalısması kısmında ise, pazara sunulacak Creme Yogo ürünü için yapılan pazarlama arastırmalarından biri olan ev kullanım testi verileri analiz edilmistir. Ev kullanım testi; tadım öncesi ve sonrası olarak iki asamada gerçeklestirildiginden, tüketicilerin ürünü satınalma kararlarına etki eden faktörler tadım öncesi ve sonrası olarak iki dogrusal olasılık modeli ile açıklanmıstır. Sonuç olarak, tüketicilerin hazır meyveli yogurt kullanıcısı olmaları, ürünün hazır meyveli yogurda göre avantajlı olması, ürünün bir yenilik olarak algılanması ve güvenilen bir markaya sahip olması, ambalajı, lezzeti, kalitesi ve kolayca hazırlanması satınalma kararına etki eden faktörler olarak ortaya çıkmıstır. Bu sebeple firmanın pazarlama faaliyetlerini bu faktörleri ön planda tutarak planlaması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Developing new products became a compulsory approach for the companies apart from being a crucial strategy to create dominance in global and international markets. To have a success for a new launched product, it is of course important to supply a benefit to the consumer but it is also very crucial to determine the correct marketing strategies. When we describe the consumer expectations as one of the most important elements to create these marketing strategies, to outline the factors of buying decision process for the consumer carries critical importance. In this particular research, Primilarly new product consept and new product development process has been theoretically determined. During the field work one of the market researches ,?the home-use test was carefully analised. Since the home use tests were executed in 2 steps as before and after tasting, the factors of buying decision process of consumers was also explained as 2 different linear possibility model. As a conclusion, the consumers being ready to eat fruit yogurt users, products (Creme Yogo) to have competitive advantages comparing to ready to eat fruit yogurt, to be perceived as an innovation, to be a part of trustful brand, packing, taste and the high quality of the product, to be prepared fast and simple were all emergent factors in the research. By this means, all marketing activities must be carried out by taking all these factors into consideration.