Kurumsal kaynak planlaması yazılım kurulumlarında tedarik zinciri süreçlerini etkileyen problemlerin analizi
Analysis of the problems which have influence on the supply chain processes in enterprise resource planning software implementations
  1. Tez No: 222146
  2. Yazar: ALEV SİMGE AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RAMAZAN EVREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal kaynak planlaması, erp, tedarik zinciri, basarı, problem, kurulum, enterprise resource planning, erp, supply chain, success, failure, problem, implementation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bir kurumsal kaynak planlaması (ERP) sisteminin temel amacı farklı departmanların ihtiyaçlarını karsılayan tek bir bilgisayar sistemi ile departmanları ve fonksiyonları entegre ederek organizasyon içerisindeki bilgi akısını arttırmak ve gelistirmektir. Son on yılda sanayi çok büyük adımlar atmıssa da yine de ERP sistem kurulumlarında tamamen veya kısmi basarısızlıklara rastlanmaktadır ve bu basarısızlıkların tedarik zinciri süreçleri üzerinde çok güçlü olumsuz etkileri vardır. Bu çalısmada literatür arastırması ile ERP tabanlı sistemlerle ilgili problemlerin ve önemli noktaların altını çizmektedir. Bunlar yetersiz test, yazılımın adapte edilme zorlukları, danısmanlarla ve proje yönetimi ile ilgili problemler, gerekli bilgi ve donanım eksikliği, son kullanıcı eğitimsizliği ve direnci olarak sıralanabilir. Ayrıca çalısma ERP sistemlerindeki bu tip problemlerin olası sebepleri ile ilgili karısık veri yapısı, zorunlu tedarik zinciri süreç değisim mühendisliği, kurulan ERP sisteminin diğer sistemlerle bütünlesme problemi, yazılımın değisiklik gerekliliği gibi noktalara da isaret etmektedir. Çalısma Türkiye'deki organizasyonlar arasında ERP sistemlerindeki problemleri bir ERP sistemi kurmus olan organizasyonlar için tasarlanmıs bir anket metoduyla arastırmayı ve analiz etmeyi amaçlamaktadır. Sonuçlara göre, Türkiye'de ERP kurulumlarında bir dizi problemlerle karsılasılmaktadır. Bunlar özetle, ERP yazılımlarının yüksek oranda modifiye edilmesi, yazılımın tedarik zinciri süreçlerine adaptasyonunda zorluk, diğer yazılımlarla entegrasyon problemleri, standart raporlamanın ihtiyacı karsılayamaması, kullanıcıların yeni bilgisayar becerileri gelistirmeye ihtiyacı olmaları, dizayn asamasından sonra gelen değisiklik istekleri olarak sıralanabilir. Çalısma aynı zamanda Türkiye'de faaliyet gösteren firmalarda kullanıcı eğitim eksikliği, ana verilerin tutarsızlığı, standart raporlamanın ihtiyacı karsılamıyor olması, hata mesajları sonucu duraksamalar, yetersiz test sonrasında çıkan problemlerin ERP kurulumu sonrası en çok karsılasılan ve tedarik zinciri süreçlerini etkileyen problemler olduğuna isaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
An enterprise resource planning (ERP) system aims to integrate all the departments and functions across a company, onto a single computer based system, that can serve different departments? requirements by linking processes. While the industry has made tremendous steps in the last decade, there are still too many full or partial failures in implementing ERP systems and these failures have strong negative effects on supply chain processes. Literature review of the study highlighted a number of issues and problems associated with these ERP based systems. These are insufficient testing, the inability of change easily, project management and consultancy problems, lack of knowledge, lack of user training and user resistance, complicated data structure, high modification of the programs. The study aims to explore and analyze the problems of ERP systems among organizations facilitating in Turkey by using a survey. According to the findings, the study claims that there are some problems before and after the ERP software implementations in Turkey. These are high modification of the applications, the difficulty of adaptation of the program into the supply chain processes, the integration problems with other applications, incapability of standard reporting, and major change requests after design stage. This research also indicates that the most encountered problems in supply chain are insufficiency of user training, inconsistency of master data, incapability of standard reporting, and the loss of time after an error message in the system and insufficient test of users in supply chain processes after an implementation of an ERP based system implemented in Turkey business.