Investigation of an emission inventory for Turkey
Türkiye için bir emisyon envanteri geliştirilmesi
- Tez No: 222151
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KADİR ALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Emisyon Envanteri, Hava Kalitesi, Emission Inventories, Air Quality
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalısmanın amacı ötrofikasyon, asidifikasyon, yer seviyesi ozon kirliligi sorunlarına neden olan kirleticiler üzerine Türkiye için bir emisyon envanteri gelistirilmesidir. Üzerinde çalısılan kirletici kaynaklar, mobil kaynaklar, yakma tesisleri, termik santraller, ve önemli endüstriyel proseslerdir. Data temini ve datanın islenmesi çalısmanın önemli bir adımını olusturmaktadır. Aktivite degerlerini hesaplamak için çok çesitli kaynaklardan faydalanılmıstır. Yakıt tüketimi verisi çalısmanın tabanını olusturmus olmakla birlikte, endüstriyel prosesler için üretim kapasitesi verisi kullanılmıstır. Sonuçlar en yüksek kirliligin oldugu bölgenin stanbul, Ankara, zmir gibi büyük sehirler oldugunu göstermektedir. Diger büyük sehirler Konya ve Adana'da ise stanbul, Ankara ve zmir'e oranla daha az ama diger illere göre daha yüksek emisyonlar hesaplanmıstır. Ayrıca termik santrallerin bulundugu illerde digerlerine göre yüksek emisyonlar hesaplanmıstır. Bu çalısma farklı sektörlerin neden oldugu kirletici türlerinin belirlenmesi ve bu sektörler için emisyon azaltma teknolojilerinin belirlenmesi için önem teskil etmektedir. Çalısmada Türkiye'de kullanılan yakıt kalitesi belirlenmistir ve emisyon azaltma teknolojileri için yakıt kalitesinin iyilestirilmesi önemli bir baslangıç noktası sayılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective of this study is to investigate an emission inventory for Turkey on the pollutants which cause eutrophication, acidification, and ground level ozone pollution. Sources which were assessed in the study are mobile sources, small combustion processes, large combustion plants, and the most important industrial processes. Collection and assessment of the data was an important step of the study. Many different references have been used to calculate the activities and finally the emissions. Fuel consumption data is the base of the study although production capacities have been considered for industrial processes. Results show that the highest pollution in share occurs in the major metropolitan cities in Turkey which are Istanbul, Ankara, Izmir. The other metropolitan cities Konya and Adana have relatively lower emissions than these provinces, but higher emissions than the other provinces. Also cities which have a thermal power plant has high emissions. This study shows the relevant sectors for different pollutants which can be an important indicator to realize the most important sector causing air pollution and to define the abatement technologies for this sector. Also the fuel quality which consumed in Turkey has been assessed and can be an important beginning point for emission abatement.