Gemilerde yükleme/boşaltma esnasında mukavemet kontrolü için bir bilgisayar program paketi geliştirilmesi
Preparation software package to determine ship longitudinal strenght during loading/unloading operations
  1. Tez No: 222169
  2. Yazar: ÖZKAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gemi Boyuna Mukavemet, Gemi Stabilitesi, Yükleme Bilgisayarı, Ship Longitudinal Strenght, Ship Stability, Loading Instrument
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, kuruyük ve tanker tipi gemiler için hayatı önem taşıyan , yükleme /boşaltma esnasında gemi stabilitesi ve gemi kirişinin mukavemet durumunu tespitedecek, kritik eğilme momenti ve kesme kuvveti bölgelerini gösterecek, mukavemetbilgisi sınırlı kaptan veya operatör tarafından rahatça kullanılacak interaktif bir yazılımgeliştirilmiştir. Gemi kirişi mukavemet hesabında, basit kutu kiriş mantığı ele alınmış vemevcut yükleme durumuna göre, gemi boyu doğrultusundaki değişimi gösterilmiştir.Geliştirilen yazılım, uluslararası kurallar dahilinde gerekli kriterleri sağlayacak şekildeele alınmış ve uygunluğuna bağlı olarak uluslararası sularda geçerliliğini ispatlamıştır.Sonuçlarına bakıldığında, böyle bir çalışmanın gerekliliği, gemilere sağladığı hızlı,doğru ve emniyetli çözümler açısından önemi gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study it is prepared a software which is used to evaluate ship stability andlongitudinal strenght includes bending moment and shear forces that are also limitedknowledge for masters and operators, loading and unloading operation which is one ofthe important function for ship life. Simple box beam type gives great advantage to takeship model throughtout ship lenght to see longitudinal variation and also to calculateship longitudinal strenght. Developed software is helded to comply international rulesand it is also provided validity in international voyages within its suitability.Within the results ,this study provide great advantages which are quick, correct solutionand also make safety to ships during loading/unloading operations.