Aydınlatma armatür tasarımında gerçek değer ile tasarım değrinin karşılaştırılması
Compare the real value and design value in the design of luminaires
- Tez No: 222168
- Danışmanlar: PROF.DR. SERMİN ONAYGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Solid Works, Optis, Tasarım, Fotometrik Veri, Solid Works, Optis, Design, Photometric Data
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Aydınlatma armatür tasarımının baslangıç noktası uygun ısık kaynaklarının seçimidir. Bu ısık kaynaklarının ısıgı istenilen dogrultularda, istenilen yogunluklarda yönlendiren, lamba ve aksamını dıs kosullardan koruyan, çalısmaları için gerekli fiziksel ortamı saglayan armatürler içine yerlestirilmeleri de tasarımın kalitesini ve sürekliligini birinci derecede etkiler. Aydınlatma armatür tasarımı Türkiye'de uzun yıllardır yapılmaktadır. Ancak mevcut üretimlerin bir çogu, halen günümüzde bile fotometrik tasarım ve ölçümler yapılmadan tamamen kopyalama yöntemleri ile gerçeklestirilmektedir. Diger yandan yerli üretimlerin uluslararası pazarlarda yer bulabilmesi ve kapsamlı projelerde kullanılabilmeleri için mutlaka fotometrik verilerinin bilinmesi gerekmektedir. Bu gereklilikler karsısında yerli aydınlatma armatürü üreticilerimiz son yıllarda tasarım hesaplarına dayalı ürünler üretebilmek ve tüketiciye fotometrik verileri bilinen armatürler sunabilmek için çalısmalar yapmaktadır. Aydınlatma armatür tasarımı, bilgisayar ortamlarında mekanik ve optik tasarım olmak üzere iki asamada gerçeklestirilmektedir. Özellikle optik tasarım ile elde edilen degerlerin gerçek üretimde saglanıp saglanamayacagı her zaman önemli bir sorundur. Malzeme, üretim teknikleri gibi detaylara baglı olarak çok büyük degisimler gösterebilen fotometrik özelliklerin tasarım asamasında da gerçege uygun sekilde belirlenebilmesi, kullanılan optik tasarım programlarının tekniklerine ve hassasiyetlerine çok baglıdır. Bu tez çalısmasında, aydınlatma armatür imalatında dünyada yaygın olarak kullanılan Solid Works Optis tasarım programının degisik fonksiyonları ile bir kompakt flüoresan lambalı direkt (downlight) aydınlatma armatür tasarımı yapılmıstır. Tasarımı yapılan armatür numunesi imal edilmis ve gerçek numunenin fotometrik degerleri laboratuarda ölçülmüstür. Ölçüm degerleri ile tasarım degerleri karsılastırılarak en gerçekçi tasarım fonksiyonlarına ulasılması amaçlanmıstır. Tezin baska bir amacı ise, aydınlatma armatür üreticilerimiz ve kullanıcılar için gerekli teknik bilgilerin derlenip bir Türkçe kaynak olusturulmasıdır.
Özet (Çeviri)
The starting point of the design of luminaires is the selection of appropriate light sources. The placement of these light sources into luminaires which direct the light into the directions required, in the intensity requested, and which protect the lamp and its components from outer conditions and provide the physical conditions necessary for their operation, primarily affects the quality and consistency of the design. The design of luminaires has been realizing in Turkey for long years. However, most of the existing productions are still realized entirely by copying methods without the performance of any photometric design and measurements even today. On the other hand, in order to enable the launching of domestic productions on the international market and their application in extensive projects, photometric data have to be certainly known. In consideration of these necessities, our domestic luminaire manufacturers have been working to be able to produce products based on design calculations and to present the consumers luminaires, the photometric data of which are known, in the recent years. The design of luminaires is realized in two stages in computer media, the mechanical and optical design. Especially the fact, whether the values obtained in optical design can be provided in real production, is always an important problem. The proper determination of photometric characteristics, which may greatly vary depending on details such as materials, production methods, during the design phase is very much related to the techniques and sensitivenesses of optical design programmes used. In this study of thesis, a design of a compact fluorescent lamp downlight luminaire has been made with the different functions of the Solid Works Optis design programme which is extensively used worldwide in the manufacture of luminaires. The sample of the luminaire designed has been produced and the photometric values of the real sample have been measured. The measurement values have been compared with the design values and it has been aimed at reaching the most realistic design functions. Whereas another aim of the thesis is to compile the technical information necessary for our luminaire producers and users and thus to form a Turkish resource.