Donanım içeren simülasyon sistemleri ve simülatör tasarımı
Hardware in the loop simulation systems and simulator design
  1. Tez No: 222181
  2. Yazar: MURAT DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LEVENT GÜVENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hızlı Kontrolcü Prototiplendirme, Donanım İçeren Simülasyon, Helikopter Simülatörü, Yol Taşıtı Simülatörü, Hardware-in-the-Loop Simulation, Rapid Controller Prototyping, Road Vehicle Simulator, Helicopter Simulator
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tezde, otomotivden havacılık ve uzay teknolojilerine, robotikten savunma teknolojilerine kadar birçok sektörde yaygın olarak kullanılmakta olan hızlı kontrolcü prototiplendirme teknikleri ve araçları, donanım içeren simülasyonlar ve donanım içeren simülasyon sistemleri, gerçek zaman, gerçek zamanlı simülasyonlar ve gerçek zamanlı simülasyon sistemleri araştırılmış ve örnek uygulamalar ile bu simülasyon teknolojileri hakkında bilgi verilmiştir. Otomobiller için bir adet savrulma engelleyici kontrolcü ve Vario model helikopter için de bir adet savrulma ekseni stabilite artırıcı kontrolcü tasarlanmıştır. Ayrıca helikopter kontrol sistemlerinin tasarımı ve testleri için bir gerçek zamanlı helikopter simülatörü ve otomotiv kontrol sistemlerinin tasarımı ve geliştirilmesi için de bir yol taşıtı simülatörü geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Rapid Controller Prototyping techniques and tools, Hardware-In-The-Loop Simulations (HILS) and HILS systems, Real- Time and Real-Time Simulation systems which are commonly used in the automotive, aerospace and aeronautics, robotics and defense sectors are examined. These simulation technologies are introduced with sample applications. An automotive yaw stability controller and a model helicopter attitude controller are treated. In addition, a helicopter simulator for designing and testing of helicopter flight control systems and a road vehicle simulator for designing and testing of automotive control systems are developed.