Bulanık mantık tabanlı kontrolör yardımı ile güç sistemi kararlı kılıcısı tasarımı
Designing a power system stabilizer by using fuzzy logic based controller
  1. Tez No: 222180
  2. Yazar: ALPHAN ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞEN DEMİRÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık Mantık, Güç sistemi kararlı kılıcısı, Geçici hal kararlılıg, Fuzzy logic, Power system stabilizer, Transient stability
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalısmada, bulanık mantık teorisi kullanılarak bir güç sistemi kararlı kılıcı modellenmistir. Modellenen bu bulanık mantık güç sistemi kararlı kılıcısı, geleneksel yapıdaki güç sistemi kararlı kılıcı ile karsılastırılmıstır. Güç sistemi kararlı kılıcılar, uyarma sistemine ek bir gerilim isaretini giris olarak uygularak, generatörün karsılastıgı bozucu etki sonrasında geçici hal kararlılıgın korunmasını saglamaktadırlar. Geleneksel yapıdaki güç sistemi kararlı kılıcıların parametreleri sebekenin belirli bir çalısma noktasındaki dogrusallastırılmıs modeli temel alınarak seçilmistir. Sebeke çalısması noktası degistiginde kararlı kılıcının performansı düsmektedir. Bulanık mantık güç sistemi kararlı kılıcısı ile sebeke kosullarının degismesinde bile iyi performans gösterebilmektedir. Tez çalısmasında yapılan bilgisayar benzetiminde geleneksel ve bulanık mantık tabanlı güç sistemi kararlı kılıcılarına sahip senkron generatörlerin aynı üç fazlı kısa devre arızasına maruz kalmaları durumunda rotor açısı salınımları incelenmistir. Bu durum bes farklı sebeke çalısma noktasında tekrar edilmistir. Benzetimler sonucunda geçici hal kararlılıgın korunmasında en iyi sonuçları bulanık mantık güç sistemi kararlı kılıcısına sahip sistemin verdigi görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this study, a power system stabilizer is modeled by using fuzzy logic theory. This fuzzy logic power system stabilizer is compared with conventional power system stabilizer. Power system stabilizer applies an additional voltage signal to excitation system, in order to enhance the transient stability of the synchronous generator. The conventional power system stabilizer works well under particular operating conditions. Its design based on the linear approximation of a power plant. Its performance is degraded whenever its operating point is shifted to another point from specific one. Fuzzy logic power system stabilizer highly improves system damping subject to disturbances when comparing with the damping achieved by the conventional power system stabilizer. In the computer simulation, rotor angle oscillations of synchronous generators that have conventional and fuzzy logic power system stabilizers are observed when they are disturbed by three phase short circuit fault. Simulation is repeated for five different operating points. Simulation results show that fuzzy logic power system stabilizer have better performance than conventional power system stabilizer.