Avrupa Birliği bölgesel ve kırsal kalkınma politikasının finansmanı çerçevesinde Trakya bölgesinin analizi: Edirne ili örneği
The analyzing of trace region within the framework of European Union regional and rural development financing policy: Case of Edirne province
- Tez No: 222189
- Danışmanlar: PROF.DR. SADİ UZUNOĞLU, Y.DOÇ.DR. OKAN GAYTANCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: AB Politikaları, Kırsal Kalkınma, Bölgesel Kalkınma, Kalkınmanın Finansmanı, Kalkınma Ekonomisi, EU Policies, Rural Development, Regional Development, Development Financing, Development Economics
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışmada, Avrupa Birliği ve Türkiye'deki bölgesel-kırsal kalkınmaya yönelik finansman ve politika yaklaşımlarının karşılıklı analizi yapılmıştır. Özellikle, Türkiye'nin tam üyelik sürecinde bulunan bir aday ülke konumunda olması, mevcut tarım politikalarının yanı sıra ülkedeki kırsal kalkınma amaçlı mali yaklaşım ve planlama kültürünün dönüşümünü de beraberinde getirmiştir. Dünya ölçeğindeki büyüme ve kalkınmayla ilgili yaklaşımların değerlendirilmesiyle, Türkiye ve Avrupa Birliğindeki katılımcı kırsal kalkınma uygulamalarının güçlü ve zayıf yönleri araştırma kapsamında incelenmiştir. Araştırmanın alanı, Trakya Bölgesinde Türkiye'nin AB ile olan en önemli sınır kapılarına sahip olan Edirne ili olarak tespit edilmiştir. Şehir merkezine ve Bulgaristan ile Yunanistan sınırına yakınlık derecesine göre tespit edilen 33 köyün içinden, 11 köy örneklem kapsamına alınmıştır. Bu yerleşimlerde sürekli ikamet ettiği belirlenen 1560 hane içinde, 156 hanehalkı reisiyle araştırma alanı içerisindeki kırsal kalkınmaya yönelik mevcut sorunların anket yardımıyla aydınlatılması sağlanmıştır. Sonuç olarak, Türkiye'nin Avrupa kıtası topraklarının batı ucunda yer alan ve nüfusun büyük bir çoğunluğunun tarımsal faaliyetlerle geçimini sağladığı araştırma alanında, katılımcıların ülkedeki mevcut tarımsal ve kırsal kalkınma politikaları ile piyasa koşullarına ilişkin tutumlarının, istatistiksel ölçüm analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında agroekonomik açıdan tutumları değerlendirilen katılımcıların, tarımsal üretim ile kırsal yaşamla ilgili bölgedeki temel sorunların çözüm önerileri ayrıca tartışılmış ve faklı yaklaşımlar geliştirilerek bilime katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the mutual financial and policy approaches on regional-rural development of Turkey and EU were analyzed. Especially by Turkey?s full membership candidacy to EU, not only the current agricultural policy that has been shaped the new advances in the country, but also the transformation of financial policies and planning culture has begin to questioned during this period as well. Thus, the collective rural development implications of Turkey and EU with the strong and week perspectives were determined under this research, through the world scale on growth and development rapprochements. The research field of the study had been identified in Edirne which is located in Trace Region and the west border city of Turkey with EU countries. According to their distances with Edirne city centre and national borders, 11 villages had randomly sampled among the 33 villages in the research area respectively. Thus, along the full-time 1560 resident families, 156 horsepersons had been focused with respect to their rural development problems and the situation had been enlightened via the sample query applications. Consequently, in this study the high percentage of the inhabitants subsisting through agricultural production in the spatial research area, that?s existing in the west part and European continent lands of Turkey. Along with the survey, the attitudes under forthcoming agricultural-rural development polices and current market conditions had been analyzed by the statistical measurement methods. Hence, the basic troubles of rural life among the research area and the explanations for the possible scope outs have been questioned under the agricultural production characteristics of the region, in order to contributing science by the innovative agro-economic approaches.