CDTA elemanı tasarımı ve uygulama devrelerinin geliştirilmesi
Design of the CDTA element and realization of its applications
  1. Tez No: 222252
  2. Yazar: ATİLLA UYGUR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAKAN KUNTMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akım modlu devreler, CDTA, Aktif filtreler, Current -mode circuits, CDTA, Active filters
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Akım modlu isaret isleme günümüzün modern devrelerinin genis band genisligi, genisdinamik aralıgı gibi ihtiyaçlarını basarıyla karsıladıklarından gerilim modlu devrelere iyi bireralternatif olmaktadırlar. Bu yüzden çok sayıda akım modu yaklasımını izleyen devrelerönerilmekte ve gerilim modlu alternatiflerine göre üstün yanları gösterilmektedir.Farksal akımlı geçis iletkenligi kuvvetlendiricisi (CDTA) son zamanlarda önerilmis olan akımmodlu uygulamalara uygun bir aktif bloktur. Uygun bir sekilde kullanıldıgında etkin devreçözümleri saglamaktadır.Bu çalısmada farksal akımlı geçis iletkenligi kuvvetlendiricisi için yeni CMOS devrelerönerilmistir. Bu devrelerin avantajları ve dezavantajları tartısılmıstır. Önerilen devreler çesitliuygulama devrelerinde kullanılmıstır. Buna ek olarak CDTA elemanını aktif blok olarakiçeren yeni uygulama devreleri de önerilmistir. Önerilen devrelerin basarımlarını göstermekamacıyla SPICE benzetimleri yapılmıstır. Elde edilen benzetimler ile teorik sonuçlarınbirbiriyle yakından uyumlu oldugu görülmüstür.
Özet (Çeviri)
Current-mode signal processing has become a very good alternative to voltage-mode one,which successfully fulfills large bandwidth and wide dynamic range requirements ofmodern circuits. Therefore, many circuits following ?the current mode approach? havebeen proposed and their advantages over voltage-mode counter parts have beendemonstrated.Current differencing transconductance amplifier (CDTA) is a recently reported activebuilding block which is suitable for current-mode applications. It leads to efficientcircuit solutions if it is used properly.In this study, new CMOS realizations of the Current Differencing TransconductanceAmplifier are given. Advantages and disadvantages of these circuits are discussed.Proposed circuits are used in several application circuits. Moreover, new applicationcircuits including CDTA as active block are proposed. To demonstrate the performanceof proposed circuits, SPICE simulations are carried out. Simulation results are found inclose agreement with theoretical results.