Musluk tasarımının tarihsel süreç içinde incelenmesi ve güncel yansımaları
Analysis of tap design in course of history and its current reflections
  1. Tez No: 222253
  2. Yazar: AYÇA SİBEL AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİGAN BAYAZIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Musluk, Batarya, Yerel Kültür, Tap, Faucet, Local Culture
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalısmada, musluk tasarımında geleneksel yaklasımlar ve musluk tasarımının tarihsel süreç içinde gelisimi incelenmistir. Günümüzde ve gelecekte yıkanma amaçlı musluklarda kullanıcı ihtiyaçları ve talepleri ile bu ihtiyaç ve taleplere geçmisin çizgilerinin katkıları belirlenmeye çalısılmıstır. Çalısmanın alan-yayın taraması bölümünde elde edilen verilerde, tarihi gelisim içinde musluk tasarımı incelenip, bugünkü musluk tasarım ve teknolojileri anlatılmaktadır. Bu konu ile ilgili yayımlanmıs kaynakların taranmasının yanı sıra, gerek tarihi mekânlarda (saraylarda), gerekse özel koleksiyonlarda (Elginkan Vakfı Tarihi Musluk Koleksiyonu) bulunan, geçmisten günümüze kadar korunabilmis olan ürünler arastırılıp incelenmistir. Bu çerçevede geçmiste kullanılmıs olan ürün çesitliligi ortaya konulmustur. Anket çalısması ile mimar ve iç mimarların batarya seçimlerinde etkili olan kriterler, piyasadaki ürünlerin nitelikleri, piyasadaki ürün çesitliliginin ihtiyacı ne ölçüde karsılayabildigi ve geleneksel çizgilerin batarya tasarımlarına nasıl yön verebilecegi arastırılmıstır. Alan-yayın taramasından elde edilen bilgiler, anket çalısmasında elde edilen verilerle test edilmis ve batarya sektöründe pazarda bulunan ürünlerin yerel kültürün izlerini yansıtmadıgını düsünülürken, geleneksel formların yorumlanarak modern tasarımlarda kullanılmasının talep edildigi ortaya konulmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, traditional approaches in tap design and the development of tap design in course of history has been analyzed. The current and future user needs and demands of taps for bathing purposes and the contribution of the trends of the past to these needs and demands have been tried to be specified. By the data achieved from the fieldpublication scanning part of the study, design of taps in the course of history is analyzed and today?s tap designs and technologies are described. Besides searching of the published sources, the products that could be preserved from past to current time, whether they be on historical locations (palaces) or private collections (Elginkan Foundation Historical Tap Collection) are researched and analyzed. On this context, the variety of products used in the past is displayed. The criteria of architects? and interior architects? tap choices, properties of the products in the market, at what rate the product variety of the market can meet the demands and how the traditional designs can direct battery designs are researched by a survey study. The information gathered through field-publication search are tested by the data obtained through survey study and it has been shown that it is thought that the products available in tap market do not reflect the traces of local culture and use of traditional forms in modern design through interpretation is being demanded.