Süreç analizi: Bir metalurji firmasında inceleme
Process analysis: An investigation in a metalurgy company
- Tez No: 222282
- Danışmanlar: PROF. DR. SITKI GÖZLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Süreç Yönetimi, Süreç Analizi, Hata Modu Etki Analizi, Process Management, Process Analysis, Failue Mode Effect Analysis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalısma süreç yönetiminin tanımı, geçmisi ve önemi içermektedir. Bununların yanında ?Süreç Analizi ve Gelistirme Agı (PAIN)? isimli; süreç analizi ve gelistirmeye yönelik bir metedoloji içerir. Çalısma Hata Modu Etki Analizi'nin aras olarak kullanıldıgı bir uygulama ile sonlanmaktadır. Çalısmanın ilk bölümü 1980lerde ortaya çıkmıs bir degisim yönetimi felsefesi olan Degisim Mühendisligi'nin ortaya çıkısından baslayarak Süreç Yönetimi'nin gelisimini inceler. Degisim Mühendisligi'ne getirilen elestiriler, Degisim Mühendisligi'nin popüleritisini azaltırken, Süreç Yönetimi'nin dogması için gerekli ortamı hazırlamıstır. Bir yönetilebilmesi için öncelikle tanımlanması gerekmektedir. Bu nedenle ikinci bölümde süreç kavramı üzerinde durulmustur. Bölüm sürecin tanımlanmasıyla baslar; süreç çesitlerini ve karakteristiklerini açıklar. Organizasyonda, her seviyedeki her çalısansürecin tümünü ve süreç içerisindeki yerini anlamalı ve tanımalıdır. Herbir bireyin zihninde sürecin en iyi sekilde canlanmasını saglayabilmek için her asamada ürün süreç iliskisini gösteren süreç haritalarının olusturulması çok önemlidir. Üçüncü bölüm süreç haritalarının çıkarılmasını ve bu esnada düsülebilecek zorlukları açıklamaktadır. Dördüncü bölüm süreç degerlendirmeyle ilgilidir. Performans kriterlerinin açıklanmasıyla baslar ve bu kriterlerin farklı paydaslar tarafından degerlendirilmesiyle devam eder. Besinci bölümün ?Süreç Analizi ve Gelistirme Agı? ile ilgilidir. Bu süreç analizinde kullanılan bir metadolojidir. Çevrim süresi, sapmalar, süreç adımları, maliyet, tasıma, hata ve hurda sorununa açıklık getirir; sürecin standart dökümantasyonun yapılmasına kılavuzluk eder. Hata Modu Etki Analizi (FMEA)?, süreç güvenilirligini arttırmaya yönelik etkili bir araçtır ve uygulama bölümündeki döküm sürecine uygulanmıstır. Tezin yedinici ve son bölümde döküm sürecindeki potansiyel gelismeler arastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
This study includes process management identification, history and importance. Besides these it contains a methodology to analyze and improve process which is named as ?Process Analysis and Improvement Network?. It is closed with a process analysis application which uses Failure Mode Effects Analysis as a tool. The first section of this study investigates the development of ?Process Management? from the emergency of re-engineering which is a change management philosophy that emerged in the 1980s. The overall decline in popularity along with increasing criticism of re-engineering paved the way for the development of process management. Before a process can be managed it must be identified and hence the second section concentrates on the concept of process. It begins with process identification and explains the different types of processes and their characteristics. Each and every employee at every level of the organisation must understand and recognise the overall process and their own role within it. In order that every individual concerned gains the best possible visualisation of the process and their role therein it is important to implement a process mapping that clearly depicts the relationship between the process and the product at each stage. Section three explains such a process mapping and identifies some of the main difficulties that can be encountered during its execution. The fourth section is concerned with process evaluation. It begins by explaining performance criteria and goes on to show how each of these can be evaluated from the perspective of the various shareholders of the process. The fifth section deals with the ?Process Analysis and Improvement Network?. This is a methodology used to analyse the process. It clarifies issues such as lead time, deviation, process steps, cost, transportation, errors, scrap and gives guidance on the production of standardised documentation. ?Failure Mode Effect Analysis? (FMEA), a technique effective in improving process reliability and used throughout the casting process in the application. The seventh and final section of this thesis examines potential improvements in the casting process.