Fonksiyonel derecelendirilmiş bir plağın analizi
Analysis of functionally graded plates
  1. Tez No: 222284
  2. Yazar: OZAN ÖZARSLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VEDAT ZİYA DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel Derecelendirilmis Malzeme, Klasik Plaka Teorisi, Titresim Analizi, Runge-Kutta Metodu, Functionally Graded Plates, Dynamic Analysis, Classical Plate Theory, Runge-Kutta Method
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Isıl bariyer kaplamaları, malzemenin çalısma sıcaklıgını yükselterek sistemin verimini arttırmak amacı ile kullanılır. Genelde metal alt tabakanın üzerine homojen seramik kaplama seklinde uygulanmaktadır. Bu tür kaplamalarda çalısma esnasında görülen en önemli problem, metal alt tabaka ile seramik kaplamanın ısıl genlesme sabitlerinin farklı olması nedeniyle ortaya çıkan büyük ısıl gerilmelerdir. Gerilmeler sonucunda sistemde çatlaklar ve metal/seramik ara yüzünde ayrılmalar görülmektedir. Söz konusu çatlakları ve ayrılmaları önlemek için fonksiyonel derecelendirilmis malzemelerden yapılmıs kaplamalar gelistirilmistir. Bu tür kaplamalarda malzeme özellikleri kaplama kalınlıgı boyunca fonksiyonel olarak degistirilmekte ve bu sayede kaplama ile alt tabaka arasındaki uyumsuzluk ve ısıl gerilmeler en düsük dereceye indirilebilmektedir. Bu çalısmada Zirkon ve Alüminyum malzemelerinden olusan Fonksiyonel Derecelenmis bir plagın Navier çözümleri Klasik Plak Teorisine göre yapılarak hareket denklemleri çıkartılmıs, degisik birlesim oranlarında ve degisik boyutlarında serbest titresim analizi yapılarak dogal frekansları bulunmus. Bu plagın belirli bir ?q? yükünde verdigi cevaplar bulunmus. Daha sonra; plak, zamanla degisen yüke maruz kaldıgında ortaya çıkan yer degistirmeler Runge-Kutta iterasyon yöntemi kullanılarak bulunmustur. Alınan cevaplar arasındaki baglantılar incelenmistir.
Özet (Çeviri)
Thermal barrier coatings are used for increasing the operating temperature of the material hence the thermal efficiency of the system. Usually, homogeneous ceramic coatings on metal substrates are used for this purpose. The most important problem faced in the systems with these types of coatings is thermal stresses which develop during operation due to high mismatch in the thermal expansion coefficients of metal substrate and ceramic coating. As a result of thermal stresses, edge cracking and debonding occur along metal/ceramic interface in the system. To prevent cracking and debonding, coatings made from functionally gradient materials (FGMs) were introduced. In these types of coatings, material properties are functionally changed along the thickness of the coating, thus the mismatch between substrate and coating and thermal stresses in the system are minimized. In this study an equation of motion in terms of displacement of a functionally graded rectangular plate-shaped made of Aluminum and Zirconia (ceramic) is calculated by using Navier?s solution of rectangular plates by Classical Plate Theory. Then the rectangular plate?s top surface is ceramic-rich whereas the bottom surface is aluminum rich, is taken to calculate the natural frequencies and the static analysis of plate in various dimensions has completed. Then, this plate is applied to time dependent load and the displacement response is calculated by using Runge-Kutta iteration method.