Tasarsız ağlar için eliptik eğriye dayalı diffie hellman grup anahtar yönetimi
Tree based elliptic curve diffie hellman group key management for ad hoc networks
  1. Tez No: 222291
  2. Yazar: SEHA SOYLU
  3. Danışmanlar: PROF. ALİ EMRE HARMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Grup anahtar yönetimi, TGDH, ECDH, Group Key Management, TGDH, ECDH
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Son yıllarda tasarsız aglar ile ilgili birçok arastırma yapılmıs ve bu konuya iliskin örnekler son yıllarda giderek artmıstır. Bu örnekler çogunlukla askeri uygulamalarda görüldügü için güvenlik baslıca problemlerden biridir. Bu çalısmada, güvenli iletisimde kullanılacak grup anahtarının olusturulması için tasarsız aglara uygun bir grup anahtar yönetimi protokolü önerilmistir. Önerilen protokol ve orijinal protokolün simülasyonu görsel olarak gerçeklenmis ve testler için kullanılmıstır. Literatürde yer alan grup anahtar yönetimi protokolleri incelenmis, TGDH protokolünde Diffie Hellman yerine Eliptik Egri Diffie Hellman anahtar anlasması yöntemi kullanılarak islem maliyeti düsürülmüs, bellek kazancı saglanmıstır. Simülasyon için JGroups ve BouncyCastle yazılım kütüphaneleri kullanılarak JAVA masaüstü uygulaması yazılmıstır.
Özet (Çeviri)
Ad Hoc Networks became a popular research topic and the applications covering this topic as been increased. As the military applications are the most encountered domain, security is one of the most important problems. In this thesis, a group key management protocol for generating and maintaining group key that will be used in secure group communication, is proposed for Ad Hoc Networks. The simulation of the proposed and the original protocol is implemented visually and used for the tests. Group key management protocols in the literature are searched and analyzed and in the TGDH protocol, Elliptic Curve Diffie Hellman group key agreement method is used instead of Diffie Hellman group key agreement method. Therefore computation and memory cost is reduced. JCE, JGroups and Bouncycastle software libraries are used to implement a JAVA desktop application simulating the proposed and the original protocol.