Bitkisel kaynaklı antimikrobiyallerin gıda kaynaklı bazı patojen mikroorganizmalar üzerinde etkileri
Inhibitory effects of plant derived antimicrobials on some food-borne pathogenic bacteria
  1. Tez No: 222295
  2. Yazar: ELVAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECLA ARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Baharat, Esansiyel yağ, Greyfurt çekirdeği ekstraktı, Antimikrobiyal, Tween 20, Spices, Essential Oil, Grapefruit Seed Extract, Antimicrobial, Tween 20
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Doğal ve katkı maddesi içermeyen ürünlere yönelik artan tüketici talepleri, yeni üretimteknikleri ve doğal antimikrobiyallere olan ilgiyi arttırmıştır. Bu çalışmada bitkiselkaynakların gıdalarda mikrobiyal gelişmenin kontrol altına alınmasında kullanımınıaraştırmak üzere kimyon, maydonoz esansiyel yağları, paprika, zencefil, kimyon vemaydonoz oleoresinleri ve greyfurt çekirdeği ekstraktının (GSE) Bacillus cereus, E. coliO157:H7, Salmonella enteritidis gibi gıda kaynaklı bazı patojen bakteriler üzerindeinhibitör etkileri incelenmiştir.Araştırılan bitkisel kaynaklar içerisinde oleoresinler kağıt disk metodunda inhibitör etkigöstermezken, maydonoz, kimyon esansiyel yağları ve GSE patojen üçmikroorganizmanın gelişimini olumsuz etkilemiştir. Agar dilüsyon yönteminde en düşükMIC değerleri GSE için saptanmış, bunu kimyon ve maydanoz esansiyel yağı izlemiştir.Ortamın yağ içeriğinin GSE'nin antimikrobiyal aktivitesi üzerindeki etkisini belirlemeküzere yapılan in vitro çalışmada emülsiyon oluşumu için kullanılan Tween 20'nininhibitör etkiyi azalttığı, GSE ve yağın mikrobiyal populasyon üzerinde etkili olduğusaptanmıştır. In vitro çalışmalarda yüksek antimikrobiyal etki göstermesine rağmenGSE gıda matriksinde inhibitör etki gösterememiştir.
Özet (Çeviri)
Increasing demand of food which is natural and free from additives, resulted in growinginterest of natural antimicrobials. In this research, potential of essential oils of cuminand parsley, oleoresins of paprika, ginger, cumin and parsley, also grapefruit seedextract in controlling microbial growth was investigated on some food borne pathogenicbacteria such as Bacillus cereus, E. coli O157:H7, Salmonella enteritidis.Oleoresins did not inhibit pathogens in disk diffusion method, while grapefruit seedextract, cumin and parsley essential oils did. Having the lowest minimum inhibitionconcentration (MIC) GSE was followed by cumin and parsley essential oil.Inhibitor effect of GSE was investigated in the presence of oil in growth medium. It wasfound that using Tween 20, which was used for oil-in-water emulsion stability, decreasedor destroyed inhibitor effect of GSE. Oil concentration was found statistically importantand decreased antimicrobial effect of GSE. Although GSE was effective according toresults that obtained in vitro, no antimicrobial effect was observed in food matrix.