Grafit fırınlı atomik absorpsiyon spektrometresinde bizmut ve demir üzerine bazı inorganik tuzların girişim etkilerinin araştırılması
Investigation of interference effects of some inorganic salts on bismuth and iron in graphite furnace atomic absorption spectrometry
  1. Tez No: 222311
  2. Yazar: NİLGÜN TOKMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SÜLEYMAN AKMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bizmut, demir, grafit fırınlı atomik absorpsiyon spektrometresi, girisim etkisi, çift oyuklu platform, Bismuth, iron, graphite furnace atomic absorption spectrometry, interference effect, dual cavity platform
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalısmada demir ve bizmut elementlerinin grafit fırınlı atomik absorpsiyon spektrometresinde (GFAAS) tayini sırasında çesitli klorür tuzlarının (nikel klorür, sodyum klorür, bakır klorür ve kobalt klorür) girisim etkileri arastırılmıstır. Olusan girisim mekanizmalarını aydınlatmak için yogun faz ile gaz faz girisimlerinin ayırt edilmesi için analat ve matriksin farklı oyuklardan buharlasmasına olanak saglayan özel olarak dizayn edilmis çift oyuklu platform (DCP) kullanılmıstır. Girisim mekanizmalarını açıklamak için, piroliz sıcaklıgı, piroliz süresi, atomlasma sıcaklıgı, atomlasma basamagındaki ısıtma hızı, matriks miktarı ve duvardan veya platformdan atomlasma gibi çesitli aletsel parametrelerin atomlasma sinyallerinin yanında duyarlılıga etkisi arastırılmıstır. Elde edilen deney sonuçlarından analatın matriks ile uçucu bir bilesik olusturması, matriks gazları ile birlikte sürüklenmesi, matriks mikrokristalleri içinde hapsolması, matriks parçalanma ürünleri ile gaz fazında reaksiyona girmesi, matriks bilesenleri ile yogun fazda termal olarak kararlı bir bilesik olusumu gibi mekanizmaların varlıgı ispatlanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, the interference effects of some chloride salts (nickel chloride, sodium chloride, copper chloride and cobalt chloride) on the determination of iron and bismuth by graphite furnace atomic absorption spectrometry (GFAAS) was investigated. In order to understand the interference mechanisms, a specially designed dual cavity platform (DCP), which allows the analyte and matrix to be volatized from different cavities to distinguish the condensed phase and gas phase interferences, was used. The effects of various experimental conditions such as pyrolysis temperature, pyrolysis time, atomization temperature, heating rate in the atomization step, matrix mass and atomization from wall or platform on sensitivity as well as atomization signals were investigated to explain the interference mechanisms. From experimental results, the occurence of interferences such as the formation of volatile compound between analyte and matrix, expulsion with matrix decomposition products, occlusion of analyte in matrix microcrystals, gas phase reaction with matrix decomposition products and formation of thermally stable compound between matrix and analyte were proved.