Sündiken kütlesi'ndeki yükselti-iklim kuşaklarının ve orman toplumlarının özelliklerinin uydu görüntüleri ile belirlenmesi
Determination of the vertical-climate zones and the combination of the species in the forests of sundiken mountain using satellite images
  1. Tez No: 222313
  2. Yazar: MÜFİT ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEBİYE MUSAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Geodesy and Photogrammetry, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sündiken kütlesi, orman, yükselti-iklim kusagı, uydu görüntüsü, Sündiken Mountain, forest, vertical-climate zone, satellite image
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Özellikle daglık arazide orman kuran agaç türlerine ait yöresel yetisme ortamı birimleri içinde bulundukları yetisme ortamı bölgesinde yükseltiye ve bakıya baglı olarak olusan iklim farklılıklarından dolayı yükselti-iklim kusakları halinde ayırt edilmekte olup, bu baglantıya örnek alanlardan birisi de Sündiken Daglık Kütlesi'dir. Sündiken Daglık Kütlesi'nde saf veya karısık olarak ormanlar kuran Kızılçam (Pinus brutia Ten), Finike Ardıcı (Juniperus phoenicea), Karaçam (Pinus nigra), Sarıçam (Pinus sylvestris) ve Mese (Quercus spp.) türleri bulunmaktadır. Sündiken Daglık Kütlesi'nde meteoroloji istasyonlarının bulunmayısı yükselti-iklim kusaklarının kesin sınırlarının meteorolojik verilerle belirlenmesine imkân vermemektedir. Dolayısıyla Sündiken Daglık Kütlesi'ndeki yükselti-iklim kusakları yer ölçmeleri ve uydu görüntüleri ile ormanı olusturan agaç ve çalı türlerinin yayılısları incelenerek belirlenmeye çalısılmıstır. Ayrıca çalısmada uydu görüntüleri ile yer ölçmelerinden elde edilen sıcaklık verileri arasındaki iliskiler ortaya konulmustur. Sündiken Daglık Kütlesi'nde yaptıgımız çalısmada agaç türlerinin bakıya ve yükselti-iklim kusaklarına göre kurdugu ormanların yayılısı belirlenerek orman isletmeciligi bakımından güvenilir bir envanter olusturacak önemli bilgiler saglanmıstır.
Özet (Çeviri)
Local growing site units belonging to the species that are forming forests in the mountainous districts have been distinguished as vertical-climate zones due to the climate differences stemmed from the altitude and aspect levels of the growing site and the forests of Sundiken Mountain can be considered as one of the examples in respect of this relation. The species like Turkish Red Pine (Pinus brutia Ten), Phoenicia Juniper (Juniperus phoenicea), Anatolian Black Pine (Pinus nigra), Scotch Pine (Pinus sylvestris) and Oak (Quercus spp.) are available in the forests of Sundiken Mountain by forming up pure or mixed forests in the area. It doesn?t allow determining the absolute borders of the vertical-climate zones by means of the meteorological data due to not having meteorological stations in the forests of Sundiken Mountain. Therefore, the range of the tree and shrub species making up the forest have been tried to be determined through the vertical-climate zones, field measurements and satellite images of the forests of Sundiken Mountain. In addition to this, the relations between the satellite images and the data on the temperature gained from the field measurements have been introduced. The significant data which will constitute a reliable inventory for the forest goods and services has been attained as a result of the study realized in the forests of Sundiken Mountain by determining the outspread of the forests formed by the tree species in respect of the aspect and vertical-climate zones.