Sündiken Dağlarının karayosunu (musci) florası
The moss flora (musci) of Sundiken Mountains
- Tez No: 168098
- Danışmanlar: PROF.DR. BARBAROS ÇETİN, PROF.DR. SÜLEYMAN TOKUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Bryophyta, Karayosunu, Flora, Sündiken Dağları, Bryophyte, Moss, Flora, Sundiken Mountains
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 321
Özet
ÖZET Bu çalışmada, araştırma alanı Sündiken Dağlarından 2000-2002 yıllan arasında 21 familyaya ait 42 cins ve bunlara ait tür ve tür altı kategorisinde 83 takson tanımlanmıştır. Bu taksonların 64' ü Henderson' un kareleme sistemine göre B7 karesi, 69' u ise Eskişehir için yeni kayıt niteliğindedir. İçerdikleri takson sayısı bakımından en büyük familyalar; Pottiaceae (11), Bryaceae (11), Brachytheciaceae (11), Grimmiaceae (8), Orthotrichaceae (5) ve Hypnaceae (5)' dir. İçerdikleri en fazla tür sayılarına göre de; Bryum (10), Grimmia (6), Brachythecium (6), Hypnum (5), Orthotrichum (4), Tortula (4), Syntrichia (3), Encalypta (3) ve Philonotis (3) başlıca büyük cinslerdir. Diîrichum subulatum Hampe, Pottia commutata Limpr., Pohlia delicatula (Hedw.) Grout, Bryum intermedium (Brid.) Bland., Mnium thomsonü Schimp., Philonotis rigida Brid. ve Entodon concinnus (De Not.) Paris yurdumuzda çok seyrek rastlanan türler olup bitkilerin yetiştikleri lokaliteler bu çalışmada ilk kez verilmiştir. Araştırma bölgesinde tespit edilmiş olan yapraklı karayosunu türlerinin büyük çoğunluğu (% 67.46) diğer deyişle 56 takson akrokarp, diğer (% 32.53) 27 takson ise pleurokarptir. Bu olgu araştırma bölgesinin yan kurak karakterli oluşu ile ilgilidir.
Özet (Çeviri)
Vİ SUMMARY A total of 83 taxa and 42 genera belonging to 21 families were determined in our study, conducted in the Sundiken Mountains between 2000 and 2002. 64 of these taxa were recorded as B7 grid-square in accordance with the system by Henderson. Another 69 of these taxa were recorded for the first time in Eskişehir. The largest families in terms of their taxa numbers were as follows; Pottiaceae (11), Bryaceae (11), Brachytheciaceae (11), Grimmiaceae (8), Orthotrkhaceae (5) and Hypnaceae (5). As to the number of the species they include, they were as follows; Bryum (10), Grimmia (6), Brachythecium (6), Hypnum (5), Orthoîrichum (4), Tortula (4), Syntrichia (3), Encalypta (3) and Philonotis (3). Such species as Diirichum subulatum Hampe, Poitia commutata Limpr., Pohlia delicatula (Hedw.) Grout, Bryum intermedium (Brid.) Bland., Mniwn thomsonii Schimp., Philonotis rigida Brid. and Entodon concinnus (De Not.) Paris are some of the rarest species found in our country and these localities have been mentioned for the first time. The majority of the moss species determined in the study area were taxa acrocarp (56 taxa, % 67.46) and the rest were pleurocarp (27 taxa, % 32.53). This was attributed to the fact that the study area has a semi-arid characteristic.