Konut alanı - yaşam alanı ilişikisi açısından küçük konutlar
Small houses: Through the perspective of the interaction between dwelling area - living area relation
  1. Tez No: 222324
  2. Yazar: MEGİ DESAGİS
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TÜRKAN URAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yer, Küçük Konut, Bireysel Yaşam Alanı, Place, Home, Small House, Individual Living Area
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Küçük metrekareli konutlarda yaşayan yalnız bireylerin evleriyle olan karşılıklıetkileşiminin ve yer potansiyelinin incelendiği alan çalışmasından yola çıkılarakhazırlanan bu tezde iki temel düşünce üzerinde durulmuştur. İlki konut alanı ve bireyselyaşam alanı arasındaki farkın ortaya konulması, ikincisi ise böyle bir farklılaşmanın,giderek artan teknolojik çağın bir sonucu olarak kendini gösteren, bireyselcilik anlayışıdoğrultusunda ortaya çıkardığı tek kişilik hane halkına (yalnız kullanıcı) nasılyansıdığıdır. Bu çalışmada çoğunlukla yalnız yaşayan bireylerin ikamet ettiği, mevcutküçük metrekareli konut tipleri araştırılmış, söz konusu konutların gerek nitelikselgerekse de niceliksel yönden yetersizliği ve tam olarak ?küçük konut? olaraknitelendirilmelerinin doğru olmadığı vurgulanmak istenmiştir. Bu sebeple potansiyelyalnız yaşayan kullanıcı profiline hitap edebilecek, küçük konut modelinin yenidentanımlanmasına çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis is based on a case study in which we try to find out the relation, theinteraction and the potential of becoming place between one person households (singleuser) and their homes. According to this study two basic thoughts become important.First one is the differences between the dwelling area and the individual living area;second one is the influences of this differentiation on the one person household that is aresult of the technological era and the individual trend. While we study the small squaremeter houses with their single users in both qualitative and quantitative perspectives, wecan say that these houses aren?t sufficient and also it is not so correct to name them as?small houses?. That?s why we try to re define the small house for the potential singleuser.