İstanbul Boğaz Köprüleri'nde taşıtların yarattığı kirliliğin Copert III ve Mobile 6 modelleri ile hesaplanması
Calculating pollution caused from motor vehicles at Bosphorus Bridges by means of Copert III and Mobile 6
- Tez No: 222325
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KADİR ALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Emisyon Modellemesi, Copert III, Mobile 6, Hidrokarbonlar, Emission modeling, Copert III, Mobile 6, Hydrocarbo
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Bilimleri ve Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Hava kirliligi, günümüzde gelismis ve gelismekte olan ülkelerdeki sehirlerde en önemli çevre problemlerinden birisidir. İnsan eliyle olusturulan kaynaklar bu problemde belirleyici konumundadır. Enerji üretimi ve ulasım ise giderek en önemli kaynaklar haline gelmektedir. Ulastırma motorlu araçların kullanıldıgı bir hava kirletici kaynaktır. Toplumların refah seviyelerinin artması araç sayısının artmasına neden olmaktadır. Gelismis ülkelerde neredeyse iki kisiye bir araç düsmektedir. Bu bakımdan sehirlerde günümüzde ve gelecekte ulasımdan kaynaklanan hava kirlenmesi gittikçe daha fazla öne çıkma potansiyeli kazanmaktadır. Bu çalısmada İstanbul'da motorlu tasıtlardan kaynaklanan hava kirletici emisyonlarının uygun modeller kullanılarak hesaplanmıstır. Bu amaçla Avrupa Birligi Ülkeleri tarafından gelistirilen COPERT III modeli ile Amerika Birlesik Devletlerinde EPA tarafından gelistirilen MOBILE 6 modelinin kullanılması amaçlanmıstır. COPERT III modeli ülkemizde kullanılan araçların büyük ölçüde Avrupa Birligi ülkelerinde ya da bu ülkelerin lisansı ile yurtiçinde üretilen araçlar olması dolayısı ile önem kazanırken, MOBILE 6 modelinin uygulanması gerçeklestirilememistir. İstanbul genelinin yanında Bogaz Köprüleri için özel uygulamalar düzenlenmistir. Bogaziçi Köprüsü (BK) ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü (FSMK) İstanbul'da Avrupa ile Asya yakaları arasında iletisimi saglayan en önemli baglantılardır. 4 Nisan 2006 tarihinde Ulastırma Bakanlıgı tarafından alınan bir kararla BK sadece otomobil grubu araçların geçisine tahsis edilmistir. Aynı zamanda nakit ödeme giseleri kaldırılarak, geçislerin sadece Otomatik Geçis Sistemi (OGS) ve Kartlı Geçis Sistemi (KGS)'ne tahsis edilmistir. FSMK ise bu tarihten sonra hafif vasıtalar yanında sehir içi ve sehirlerarası agır vas trafiginin tamamını almak zorunda kalmıstır. Bu degisimin emisyonlar üzerinde neden oldugu degisiklikler, COPERT III modeli kullanılarak, tahmin edilmistir.
Özet (Çeviri)
Air pollution is one of the most important environmental problems in developed and developing countries at present. Anthropogenic sources are determinative position in this problem. Energy production and transportation facilities have priority in anthropogenic sources. Transportation is an air pollution source that motorized vehicles are used. Increasing of prosperity level of societies is caused to increasing of motorized vehicles. For this reason, today and in the future, transportation, source of air pollution, is attaining to be in the foreground day by day. In this study, models for air pollution emissions originated from vehicles have been used and emissions have been calculated. For this purpose, COPERT III model, developed by Europian Union Countries, and MOBLE 6 model, developed by EPA in United States of America, have been used. Specific applications have been arrenged for either general of stanbul or bosporus bridges. The Bosphorus and Fatih Sultan Mehmet Bridges are the only connections that connect Asia and Europian Sides of stanbul. The Bosphorus Bridge have been assigned only for passenger cars by the Ministry of Transportation in 4 April, 2006. At the same time, transitions have beem appropriated by Electronic Tall Collection System and Transition System with cards, except of cash payment desks. Afterwards, Fatih Sultan Mehmet Bridge has had to be a way for both lıght duty vehicles and heavy duty vehicles. Effects of this change on traffic emissions have been estimated by using COPERT III model.