H3PO4 aktivasyonu ile zeytin çekirdeğinden aktif karbon üretimi
Production of activated carbon from olive stones with H3PO4 activation
  1. Tez No: 222335
  2. Yazar: HANİFE AKYILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REHA YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif Karbon, Kimyasal aktivasyon, Zeytin, Fosforik Asit, Activated Carbon, Chemical Activation, Olive, Phosporic Acid
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalısmada Edremit Bölgesinden temin edilen pirina numunesinin aktif karbon üretiminde hammadde olarak kullanılabilme özelliginin arastırılmıstır. Bu amaçla öncelikle pirina ön islemden geçirilerek çekirdek parçaları ayrılmıs ve elde edilen çekirdek parçaları farklı kosullarda aktive edilmistir. Özellikle fosforik asidin aktive edici madde olarak kullanılmasının aktif karbon hazırlama süreçlerinde ne derece etkili oldugu ve aktif karbonun bu süreçlerde ne gibi degisikliklere ugradıgı deneysel sistematik arastırma çerçevesinde incelenmistir. Farklı çalısma kosullarında aktive edilen numunelerin -196 oC'de N2 gaz adsorpsiyonu ve 0 oC'de CO2 gaz adsorpsiyon izotermleri belirlenmis ve bu verilerden yararlanılarak, numunelerin gözenek boyut ve dagılımı, yüzey alanı belirlenmistir. Farklı aktivasyon kosullarındaki yüzey fonksiyonel grupların degisimleri FTIR yöntemiyle belirlenmistir. Ayrıca, elde edilen aktif karbonların yüzey gözenekliligini görsel olarak ortaya çıkarmak için, elektron mikroskobu yönteminden yararlanılmıstır. Sonuçta, seçilmis olan hammaddeye azot gazı ortamında H3PO4 ile kimyasal aktivasyon uygulanması neticesinde elde edilebilecek en uygun aktif karbon üretim kosulları ve aktif karbon özelliklerini incelenen parametrelerin ne sekilde etkiledigi açık bir sekilde ortaya konulmustur. Elde edilen sonuçlar literatürde yer alan bilgilerle karsılastırıldıgında yeterli uyum saglamıstır.
Özet (Çeviri)
In this study is to investige the properties of pirina which obtain from Edremit region, as raw material to production of activated carbon. For this aim firstly olive stones are separated from pirina with pretreatment and activated activated at different conditions. Especially, effect of using phosphoric acid as a activating agent for production process of activated carbon and its effect of procuced activated carbon in this process are systematically investigated. To determining pore size distribution and surface area of the activated carbons N2 (-196 oC) and CO2 (0 oC) gas adsorption isoterms are used. FTIR method is used for determining surface functional groups to effect of different activation conditions. And electron microscope is used for find out surface porosity. As a result, optimum conditions are clearly determined production of activated carbon from selected raw material is activated at nitrogen atmosphere with H3PO4 chemical activation and effect of investigated parameters. The comparison of the results with the exampes given in the literature was in a good agreement.