Isıtma sektöründe yer alan bir firmada ISO 14000 ÇYS performansının dengelenmiş skor kartı aracılığıyla değerlendirilmesi
Evaluation of the ISO 14000 environmental management system performance of a company in the heating sector by using the balanced scorecard
  1. Tez No: 222336
  2. Yazar: ERKAN ÜLGEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BERSAM BOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Environmental Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: ÇYS performansı, dengelenmis skor kartı, ısıtma sektörü, hedeflerle yönetim, strateji haritası, Environmental management system performance, balanced scorecard, heating sector, management by objectives, strategy map
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalısmanın amacı, ÇYS uygulayan firmaların sistem performanslarını Dengelenmis Skor Kartı aracılığı ile değerlendirmelerine yönelik bir uygulama modeli ortaya koymaktır. Birçok isletme, ilgili kurumlar, yasal kuruluslar, müsteriler ve rakipleri tarafından baskılar arttıkça, çevresel performansını artırmak için çalısmalar yürütmektedirler. ?sletmeler, kendi bünyelerinde endüstriyel aktivitelerinin, ürünlerinin veya hizmetlerinin çevre üzerine olan etkilerini, ilgili yönetmelik, ekonomik politikalar ve bunun gibi çevre korumasını ve ilgili kurumların çevre konusunda bilinçlenmesini öngören faaliyetler çerçevesinde kontrol etmektedir. Bu çalısmada, ilk önce ISO 14000 ÇYS üzerinde durulmus, konuyla ilgili kavramlar hakkında bilgi verilmis, ÇYS standartları açıklanmıs, kuruluslara sağladığı yararlardan bahsedilmistir. ?kinci olarak, bir hedeflerle performans yönetimi metodu olan Dengelenmis Skor Kartı metodu açıklanmıs, metodun ÇYS'ne uygulanması incelenmistir. Uygulama bölümünde ise, önce Bosch Buderus Termoteknik firması hakkında genel bilgiler verilmis, misyon ve vizyonu açıklanmıstır. Dengelenmis Skor Kartı olusturulması için izlenecek metot ve Dengelenmis Skor Kartı adımları tanımlanmıs, firma için önce genel bir Dengelenmis Skor Kartı daha sonra da ÇYS performans ölçümü için bir Dengelenmis Çevre Skor Kartı olusturulmustur ve firmaya önerilmistir. Son olarak da, hesaplama metodu anlatılmıs, bütçe entegrasyonu, sistemin takibi ve güncellenmesi gibi konulara yer verilmistir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to bring up an application model in order to measure the system performance via Balanced Scorecard for the companies that apply an Environment Management System. Organizations in all kinds are increasingly concerned how to achieve and demonstrate environmental performance as the pressure from interested parties such as legislators, customers, competitors increases. They try to control the potential impacts of their activities, products or services on the environment. They do so in the context of related legislations, the development of economics policies and other measures which enforce environmental awareness of interested parties. In this study, firstly ISO 14000 Environment Management System has been mentioned, the expressions concerning this issue have been given, ISO 14000 Environment Management System standards and the advantages for the organizations have been explained. Secondly, the Balanced Scorecard method, which is a goal oriented organizational performance method, has been explained and the aplication on the Environment Management System has been studied. In the practise part, firstly general information of Bosch Buderus Thermotechnology has been given and its mission and vision have been explained. The method and its steps for building up the Balanced Scorecard have been defined, first a general Balanced Scorecard and then a Balanced Environmental Scorecard for measuring the environmental performance have been constituted and suggested to the company. At the end, the calculation method has been explained, issues like budget integration, system follow-up and system update have been mentioned.