Tünellerde zemin iyileştirilmesi ve stabilitenin sonlu elemanlar yöntemi ile plaxis programında analiz edilmesi
Analysis of soil improvement and soil stability for tunnel construction by using plaxis software and finite elements method
- Tez No: 222356
- Danışmanlar: PROF. METE İNCECİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tünel, Zemin İyileştirilmesi, NATM, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Plaxis, Tunnel, Soil Improvement, NATM, Finite Element Method Plaxis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tez çalışmasında tüneller ve çeşitleri tanıtılmış, tünel inşasına kadar yapılan araştırmalar, yüzey ve yeraltı çalışmaları, tünel açma, inşa ve zemin iyileştirme yöntemlerine yer verilmiştir. Tez kapsamında geoteknik problemlerin analizinde kullanılan sayısal yöntemler ele alınmış ve zemin inşa yöntemlerinden NATM (Yeni Avusturya Tünel İnşa Metodu)'e detaylı olarak değinilmiştir. Bu çalışmada ayrıca tünellerin geçtiği bölgelerde yapılması planlanan yapılardan dolayı zemin yüzeyinde ve tünel kaplamasında meydana gelebilecek deformasyonlar sonlu elemanlar programı olan Plaxis'de analiz edilmiş ve elde edilen sonuçları ile meydana gelen deformasyonları kabul edilebilir sınırlar içinde tutmak için çeşitli zemin iyileştirme yöntemleri uygulanmış ve varılan sonuçlar tezin son kısmında grafiklerlerle detaylı olarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the discussion of numeric methods that are used for analyzing geotechnical problems and their improvement while giving information about types of tunnels, surveys that are made till the start of tunnel construction, surface and underground operations, support systems and soil improvement methods. As a tunnel construction method, NATM (New Australian Tunnel Construction Method) is explained in detail. Also in this thesis deformations appearing both over the tunnel facing and ground surface are examined by PLAXIS Software which uses finite element method for the calculation of stress and strain data. Soil conditions are improved for the situations that the deformation and vertical displacement values are out of the required boundaries. Improvements are changed till the desired vaules are reached and all the results are showed in detail with the graphics at the end of the thesis .